NOV ZAKON

Nujno branje za lastnike nepremičnin: takšne spremembe pripravljajo

Osnutek novega stanovanjskega zakona gre v javno obravnavo.
Fotografija: Osnutek novega stanovanjskega zakona prinaša kar nekaj sprememb. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Osnutek novega stanovanjskega zakona prinaša kar nekaj sprememb. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Ministrstvo za okolje in prostor je pripravilo osnutek novega stanovanjskega zakona, ki bo po navedbah ministrstva prinesel ukrepe za reševanje stanovanjske problematike. Med drugim naj bi omogočil več javnih najemnih stanovanj, nakup stanovanja tudi prekarcem in učinkovitejše upravljanje večstanovanjskih stavb. Osnutek je šel danes v 45-dnevno javno obravnavo, med katero lahko k osnutku oddate svoje komentarje. Pripombe in predloge lahko posredujete tudi na e-naslov gp.mop@gov.si, do 28. novembra letos.



Osnutek predvideva zamenjavo sedanje neprofitne najemnine s stroškovno, ki bo višja. Za uporabnike se ne bo spremenilo nič, saj bo razliko pokril stanovanjski dodatek, bodo pa upravičenost do takšnega najema preverjali vsako leto. Republiški stanovanjski sklad in občinski skladi bodo tako dobili več denarja, ki ga bodo lahko namenili za vzdrževanje in gradnjo novih stanovanj.

Stanovanjski sklad RS bo ustanovil javno najemniško službo, ki bo najemala stanovanja na trgu in jih oddajala kot javna. Državni sekretar na ministrstvu Aleš Prijon je kot prednost za lastnike navedel, da ne bodo imeli opravka z oddajanjem – javna služba bo lastniku plačala najemnino, poiskala najemnika, skrbela za to, da bo stanovanje vrnjeno v prvotni obliki ... Ministrstvo po grobih ocenah pričakuje, da bi lahko na ta način na trg prišlo od 20.000 do 30.000 (od 170.000 uradno praznih) stanovanj. Lastniki bodo lahko prejeli znesek stroškovne najemnine. Ta bo izračunana na podlagi stroškovne cene (novega) stanovanja, ki bo letno ažurirana, in sicer bo najemnina lahko do 5,2 odstotka te stroškovne cene. Po navedbah ministrstva bo stroškovna najemnina, odvisno od lokacije, med 5 in 7,30 evra na kvadratni meter.

Zakon prinaša tudi državne garancije za posojila za mlade in mlade družine, ki sedaj ne morejo priti do posojila za nakup stanovanja. Če upravičenec ne bo mogel več odplačevati posojila, bo lastništvo stanovanja in posojilo prevzel Stanovanjski sklad RS, upravičenec pa bo lahko ostal v stanovanju in plačeval stroškovno najemnino.

Predviden je dvig omejitve za zadolževanje občinskih stanovanjskih skladov za gradnjo stanovanj, in sicer na 50 odstotkov kapitala sklada (sedaj 10 odstotkov). Zakon postavlja tudi pogoje za stanovanjske zadruge.

Omejen mandat upravnikov

Novosti so predvidene tudi glede upravljanja večstanovanjskih stavb. Med drugim bo mandat upravnika omejen na pet let (sedanje pogodbe za nedoločen čas bodo z zakonom avtomatično spremenjene v pogodbe za pet let), lastniki se bodo glede upravnika odločali s 50-odstotno večino. Tudi sicer so predvidene spremembe pri soglasjih – kjer je sedaj zahtevano 100-odstotno soglasje, bo po novem 75-odstotno, kjer je sedaj 75-odstotno, pa bo po novem 50-odstotno.

Upravniki bodo morali za rezervni sklad za vsako stavbo odpreti ločen fiduciarni račun, rezervni sklad bodo lahko upravljali le skupaj z etažnimi lastniki. Stroški se ne bodo več delili po številu uporabnikov stanovanja, ampak glede na površino stanovanj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije