PRIHAJA SNEG

Nujno branje, če imate avto

Kmalu utegne nižine pobeliti sneg. Če se vozite z avtom, poskrbite za upoštevanje predpisov, sicer vas čakajo visoke globe. Spodaj jih navajamo.
Fotografija: Poskrbite, da bo vozilo dobro očiščeno. FOTO: bralec Samo
Odpri galerijo
Poskrbite, da bo vozilo dobro očiščeno. FOTO: bralec Samo

Vremenoslovci so napovedali, da utegnejo snežinke že kmalu ponekod pobeliti tudi nižine. Napoved sicer še ni najbolj zanesljiva, je pa tak scenarij glede na letni čas čisto verjeten.

Ste pripravljeni na snežne razmere? Po zakonu moramo biti med 15. novembrom in 15. marcem, sicer nam grozi globa.

Zimska ali letna pnevmatika, le da ima tri milimetre profila

Kako mora biti opremljeno osebno vozilo, da je primerno za zimske razmere? Lahko je »obuto« v zimske ali letne pnevmatike, ki pa morajo imeti najmanj tri milimetre profila. Če se odločite pozimi voziti z letnimi pnevmatikami, potem morate imeti kot obvezno opremo v vozilu še verige, ki jih lahko nataknete na nameščene pnevmatike. Seveda se morate zavedati, da verig ne gre uporabljati kadar koli, ampak le takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča (za pnevmatiko ostaja snežena sled), piše na spletni strani policije.

Če pravil ne boste spoštovali, vas lahko v zimski razmerah doletijo naslednje globe. Vir: Policija.si
  • Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, čigar motorno ali priklopno vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme ali ki ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.
  • Z globo 500 evrov in s 5 kazenskimi točkami se kaznuje za prekršek voznik, čigar vozilo nima predpisane opreme v prometu in se zaradi tega ustavi na cesti ali ovira promet. Prav tako se kaznuje voznik, ki ne upošteva prometne signalizacije za označitev zimskih razmer, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.
  • Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila tako, da na njem ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.
  • Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.
  • Z globo 1.000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost (njihova odgovorna oseba z globo 120 evrov), če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje promet ali omejuje promet na določenem delu ceste.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije