EPIDEMIJA

Se bodo najmlajši šolarji vrnili v klopi? Kacin odgovarja

Bolnišnice laže dihajo. Aleš Rozman pravi, da informacije prihajajo z zamudo enega tedna.
Fotografija: Preventivni ukrepi so nujni za vsakega posameznika. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Preventivni ukrepi so nujni za vsakega posameznika. FOTO: Reuters

Največji porast okužb je bil v sredo pri stanovalcih DS Nova Gorica, sledijo Beltinci, Ormož in Radovljica. V domovih za starejše je skupno okuženih 2.325 stanovalcev. »Imamo dobro novico, bolnišnice danes laže dihajo. Pred eno uro je bilo prostih 20 intenzivnih postelj, polovica v UKC Ljubljana,« je dejal vladni govorec Jelko Kacin.


Se bo stanje umirilo? Rozman odgovarja

»Na tej točki ne morem napovedovati, kaj se bo zgodilo, ker se je sistem testiranje pred kratkim spremenil. Druga stvar je, da so se pojavili hitri testi in jih uporabljajo različni izvajalci na terenu in rezultatov ne prijavljajo, zato ne vemo, koliko je pozitivnih testov. Sprva smo gledali matematične modele, a vidimo, da se krivulja ne obrača navzdol, pač pa je konstantna,« je dejal direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik in član svetovalne skupine za covid 19 Aleš Rozman.

Podatki zaostajajo za en teden in tudi z enotedenskim zamikom prihajajo pacienti v bolnišnico, je še dejal Rozman. »Jaz delam v bolnišnici in ne hodim na martinovanja. Nimam informacijske mreže, da bi mi poročali. Dejstvo pa je, da tam, kjer se ljudje družijo in kontakti niso zavarovani, pa naj si gre za birmo, poroko, martinovanje, rojstni dan, virus ne izbira.« 


Koline da? Koline ne?

»Tradicionalne oblike druženja, zlasti na podeželju, so tiste, ki lahko spet poženejo ta ples virusa, ki ne izbira,« je dodal Kacin o vseh mogočih druženjih, tudi t. i. kolinah, katerih čas prihaja zdaj.

Kot smo poročali, je bilo v sredo okuženih 30,33 odstotka vseh testiranih, kar je nekoliko več kot v torek. Opravljenih je bilo 6.806 testov, 2.064  je bilo pozitivnih. Umrlo je 45 oseb.


Vlada podaljšuje ukrepe

Na Brdu pri Kranju je potekala seja vlade, na kateri so se seznanili s trenutnim stanjem covida 19. Za sedem dni se podaljša večina ukrepov, in sicer se podaljša uporabo ukrepov in omejitev, ki se nanašajo na začasno prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter na začasno prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom.

Za 14 dni se podaljša uporaba ukrepov in omejitev vezanih na odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Vlada je sprejela sklep o začasnem prenehanju teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, skladno s šestim odstavkom člena 83 a zakona o sodiščih, s čimer se začasno ustavljajo roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določeni z zakonom.

O preostalih ukrepih še potekajo posvetovanje in se o njih vlada še ni odločila. 


Prva triada v šolo?

Po poročanju RTV Slovenija naj bi vodja Nijz Milan Krek dejal, da naj bi pripravljali predlog za odprtje osnovnih šol za učence prve triade. Kacin je ob tem razložil, da vlada o tem še ni razpravljala.  »Nijz bo dal nekoliko drugačne pogoje za šolanje, kot so bili do zdaj. Veste, da je bila dolgo polemika, ali je primerno z masko naslavljati predšolske otroke in prvo triado, šolska stroka je trdila, da to ne sme biti z masko, zato se je okužilo veliko šolskih delavcev. Tako da bodo nova pravila, ko se bo prva triada vrnila v šolo. Moja vnuk in vnukinja nimata nobenih težav z mano komunicirati, ko imam masko.« 

Dodal je, da so otroci prilagodljivi in da ostaja možnost, da bi se šola odprla ob strogih zaščitnih pogojih – uporabi mask.


Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije