PRVO SREČANJE

Nov veter na desnici? Janša in Tonin ostro, a zelo iskreno

Objavljeno 12. februar 2018 19.06 | Posodobljeno 12. februar 2018 20.08 | Piše: STA. M. U.
Srečala sta se predsednika SDS in NSi. 
Janez Janša FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Novi predsedujoči NSi Matej Tonin se je danes srečal s prvakom SDS Janezom Janšo. Po skoraj uro in pol dolgem srečanju sta ocenila, da je bil pogovor zelo iskren, četudi razmeroma oster, in poudarila, da bosta stranki na prihajajočih državnozborskih volitvah sodelovali vsaka s svojo listo.

Dialog je začetek vsega

»Pogovor je bil trd in razmeroma tudi zelo oster. V preteklih letih je bilo na račun enih in drugih izrečenih precej ostrih in težkih besed. Dialog je začetek vsega. Tudi če se pogovarjamo o tem, je treba diplomatski jezik dati na stran in si v obraz resnično povedati vse, kar nam leži na duši. Danes sva to naredila,« je dejal Tonin.

image
Matej Tonin FOTO: Jure Eržen, Delo

Poudaril je, da bo NSi na državnozborske volitve šla samostojno in da ne bodo oblikovali nobene predvolilne koalicije. Zdi pa se mu ključno in nujno, da se pogovarjajo z drugimi in so komunikacijski kanali odprti. Je pa Janša ocenil, da so možnosti za sodelovanje med strankama boljše kot z večino drugih strank, tudi zaradi skupnega članstva v evropski ljudski stranki. »Samo v sodelovanju strank, ki so vključene v isto družino evropskih strank, ki so po izvoru ali po programu s svojimi koreninami v času slovenske osamosvojitve, času, ki je Slovence združil, je dobra prihodnost za slovensko politiko,« je po srečanju dejal Janša.

image
Janez Janša FOTO: Tomi Lombar, Delo

Tudi Janša je poudaril, da bosta stranki na volitvah nastopili vsaka s svojo listo. »Proporcionalni sistem, ki ga imamo, tudi narekuje tak nastop,« je dejal in dodal, da se potrebne spremembe lahko dosežejo s skupnim sodelovanjem po volitvah.

 

Deli s prijatelji