NEVARNA BAKTERIJA

Nov izbruh salmoneloze v Sloveniji, zboleli osnovnošolci

Objavljeno 12. april 2019 13.33 | Posodobljeno 12. april 2019 13.38 | Piše: STA, T. V.

Ena učenka se je že vrnila k pouku.

Simbolična fotografija. FOTO: Thinkstock
IZOLA, LUCIJA – Na izolski osnovni šoli Livade so se v zadnjih dneh trije učenci okužili s salmonelo, je poročanje Primorskih novic potrdila ravnateljica Maja Cetin. Za prvi primer so izvedeli prejšnji četrtek, po dodatnih preverjanih pa so ugotovili še dva primera. Po besedah ravnateljice so se takoj lotili preventivnih pregledov hrane, kontaktirali so s koprsko enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), izvedli ukrepe glede dodatnega razkuževanja in čiščenja, zaposleni v šolski kuhinji pa so oddali vzorce blata.

Razkužili šolo

Na šoli imajo sicer razdelilno kuhinjo, tako da jim kosila pripeljejo iz bližnje OŠ Vojke Šmuc, preostale obroke pa nabavljajo sami. Med drugim so pregledali deklaracije in celotno dokumentacijo nabavljene hrane. NIJZ so posredovali tudi vse šolske jedilnike za zadnji mesec in pol.

Prejšnjo soboto so čistilke dodatno počistile šolo, za vse šolske prostore pa so nabavili razkužila. Učiteljem so naložili dodatno skrb za intenzivno umivanje rok pred vsakim obrokom in po uporabi sanitarij, pri čemer so otroke opomnili, da si morajo roke tudi razkuževati. Čistilni servis je poleg tega opravil dodatno razkuževanje vrat, miz in klopi na šoli.

Ustrezni ukrepi

Kot je pojasnila Cetinova, jih je v ponedeljek obiskal tudi inšpektor NIJZ, ki je njihove ukrepe ocenil kot ustrezne. Sicer pa se zadeve normalizirajo, saj se je ena okužena učenka medtem že vrnila k pouku. Preostala učenca se zdravita doma, vendar se jima stanje izboljšuje in po zagotovilih staršev se nameravata že v ponedeljek vrniti v šolo.

Medtem pa še ni dokončno znan vir okužbe s salmonelo, za katero je prejšnji mesec zbolelo devet učencev OŠ Lucije. Pomočnica ravnateljice Eneja Baloh je pojasnila, da so na NIJZ sicer izključili, da bi bil vzrok v pomanjkljivi higieni.
Deli s prijatelji