SKLADATELJICA

Nina med slovenskimi akademiki

Objavljeno 14. avgust 2019 22.43 | Posodobljeno 14. avgust 2019 22.08 | Piše: D. V.

Naša najvišja nacionalna znanstvena in umetnostna ustanova medse sprejela najmlajšo članico, 37-letno Nino Šenk.

Nina Šenk, edina izredna članica slovenske akademije FOTO: OSEBNI ARHIV
Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) je najvišja nacionalna znanstvena in umetnostna ustanova, ima trenutno 71 rednih ter 25 izrednih članic in članov ter 85 dopisnih. Zdaj je izredna članica postala tudi 37-letna skladateljica Nina Šenk. »Sprejem v SAZU je zame velika čast. Hvaležna sem članom akademije, da so kljub moji 'mladosti' opazili dosežke in aktivno vpletenost v dogajanje na področju sodobne glasbe v Sloveniji. Občutek, da je tvoje delo cenjeno, je zelo lep,« pravi trenutno najmlajša članica te ustanove.

Nagrade
Rednim in izrednim članom SAZU, državljanom RS s stalnim bivališčem v Sloveniji, pripada stalna mesečna nagrada. Kot določa statut, rednim članom pripada nagrada v višini 100 odstotkov, izrednim članom pa 60 odstotkov povprečne bruto plače zaposlenih delavcev v RS za obdobje zadnjih treh mesecev.

V razredu umetnosti ni nobene redne članice. Nina Šenk je edina izredna članica, medtem ko je Maja Haderlap (dvojezična avstrijsko-koroška slovenska pesnica in pisateljica ter univerzitetna predavateljica) edina dopisna članica. Nina Šenk je tudi prva med slovenskimi skladateljicami, ki je postala izredna članica SAZU. Med glasbeniki sta redna člana skladatelj in dirigent Lojze Lebič ter skladatelj Janez Matičič, izredni član je skladatelj in klarinetist Uroš Rojko.

75,45 leta je povprečna starost članov slovenske akademije.

V okviru SAZU delujejo znanstveniki in umetniki, ki so bili zaradi posebnih dosežkov izvoljeni za njene člane. Mnogi med njimi so vodilni znanstveniki ali raziskovalci v programih slovenskih raziskovalnih ustanov in univerz pa tudi univerz in akademskih ustanov v tujini, piše na spletni strani SAZU.

Akademija ima častne, redne, izredne in dopisne člane. Zakon o SAZU njihovo število omejuje na največ 60 rednih in 30 izrednih ter 90 dopisnih članov, pri čemer se omejitev nanaša na mlajše od 75 let. 
Nisem le počaščena, v članstvu vidim veliko spodbudo za aktivno udejstvovanje tudi v prihodnje, za promocijo in širjenje zanimanja za slovensko sodobno glasbo ter odgovornost, da opozarjam na problematiko.
Deli s prijatelji