NA KONCU Z ŽIVCI

Nikomur dolžan, izvršitelju pa mora plačati 100.000 evrov

Objavljeno 07. november 2018 18.39 | Posodobljeno 07. november 2018 18.45 | Piše: Mojca Marot

Nekdanji oficir Aleš Kopač čez noč gromozanski dolžnik. Rubežnik prišel rubit tudi na vrata hiše, ki ni dolžnikova last.

Aleš Kopač je povsem obupan. Kot invalidsko upokojeni oficir že prek 30 let prejema zgolj pokojnino, ki je zadnje mesece nižja zaradi dolga, ki ga mora odplačevati, čeprav zanj sploh ni vedel. FOTO: Mojca Marot
ŠKOFJA LOKA, KOŠNICA – Neverjetna zgodba o dedovanju, ki ga sploh ni bilo, prihaja iz Gorenjske, a sega tudi na Štajersko. Objavljamo jo zato, ker se je morda še kdo znašel v podobnem položaju, in je prav, da ga opozorimo na posledice.

image
Aleš Kopač je povsem obupan. Kot invalidsko upokojeni oficir že prek 30 let prejema zgolj pokojnino, ki je zadnje mesece nižja zaradi dolga, ki ga mora odplačevati, čeprav zanj sploh ni vedel. FOTO: Mojca Marot

Aleš Kopač ima za seboj trpko življenjsko zgodbo, saj je leta 1987 preživel zelo hudo prometno nesrečo. Bil je za volanom renaulta 4 (katrce po domače), ko je čelno trčil v avtobus. »Sreča je bila, da nisem bil privezan z varnostnim pasom in me je vrglo iz vozila. Pet mesecev sem bil v komi v bolnišnici, svojega dela, zaposlen sem bil v JLA kot oficir, pa nisem mogel več opravljati, čeprav sem bil šele na začetku delovne poti,« nam pove Aleš, ki je vse od takrat invalidsko upokojen, a mu je uspelo kolikor toliko urediti si življenje in se tudi poročiti.

image
Dedovanju se je odpovedal.

Mirno je živel, dokler mu pred dvema letoma ni umrla mama Berta Kopač, ki je z očetom Janezom živela v Gorenji vasi, kjer pa sta bila z očetom le podnajemnika. Po mamini smrti sodišče ni razpisalo zapuščinske razprave, ker starši niso imeli nobenega premoženja, ampak le skupni račun pri Gorenjski banki, na katerega je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje nakazoval pokojnini. Mamina pokojnina je po smrti avtomatično postala predmet dedovanja. Sodišče je v zapuščinski zadevi dedičem, očetu in trem njunim sinovom, poslalo v podpis izjavo in jih zaprosilo, naj se opredelijo, ali sprejemajo dediščino, ali se odpovedujejo dedovanju, ali pa dedni delež odstopajo drugemu dediču.

image
Hiša v Košnici pri Celju, na vratih katere je rubežnik pustil zlovešče opozorilo, čeprav je lastnica nekdanja žena Aleša Kopača.

Aleš Kopač je napisal, da se dediščini v celoti odpoveduje in dedni delež odstopa očetu Janezu Kopaču. A izkazalo se je, da je očitno storil napako, čeprav sam danes razmišlja, da bi moralo sodišče upoštevati njegovo izjavo kot nedvoumno, saj je najprej napisal, da se dediščini v celoti odpoveduje.

Naenkrat račun blokiran

»Saj ni bilo česa deliti oziroma je po pokojni mami ostala zgolj pokojnina, ki jo je sodišče očitno uvrstilo v dedovanje, čeprav se to naj ne bi počelo,« razmišlja Aleš Kopač. Razkrije, kaj je bil največji greh njegovih staršev, ki se ga očitno niso zavedali. Mati in oče sta šla za poroka drugemu sinu Roku pri najemu kredita v banki Sparkasse. Šlo naj bi za znesek dobrih 44.000 evrov, ki pa naj ga Rok ne bi odplačeval. Zanimivo je, da v 132. členu zakona o dedovanju piše, da je dedič odgovoren za dolgove do višine vrednosti podedovanega premoženja. A tega ni bilo – razen pokojnine 400 evrov, ki jo je sodišče očitno štelo v dedovanje.
650 evrov na mesec mu že odtegujejo zaradi domnevnega dolga.


»Novembra lani pa sem od Okrajnega sodišča v Kranju prejel dve kuverti, eno precej debelo in eno tanjšo. Takrat sem tudi pri očetu preverjal, ali je kaj dobil, pa je rekel, da je, a da ni nič takega, da to lahko dam kar stran. In sem papirje res odložil, saj sem imel tudi povsem čisto vest, ker nikomur nisem bil nič dolžan. A ko sem nekaj dni po tem želel prek spleta plačati eno položnico, ni šlo. Ko sem preverjal na banki, kaj je narobe, so mi povedali, da imam blokado zaradi rubeža. Na izpisku je bil naveden dolg – neverjetnih 92.000 evrov. Doma sem začel prebirati odloženo pošto in ugotovil, da sem postal dolžnik, ker je sodišče na podlagi sklepa o dedovanju ugodilo banki rubež na mojo pokojnino. Ujel sem še zadnji rok za ugovor, ki pa sem ga v časovni stiski napisal sam, kakor sem vedel in znal. A ta moj prvi ugovor je sodišče zavrnilo. Na drugega, ki sem ga poslal 21. februarja letos, pa do danes s sodišča še nisem prejel odgovora,« nam razloži Aleš, ki se je medtem ločil od žene Jožefe Rabuzin Kopač, ki je polovična lastnica hiše v Košnici. Lastnik drugega dela je njen nepokretni oče.

Nikoli nisem najel kredita, nikomur šel za poroka, dedovanju po mami sem se odpovedal.

Rubežnik Denis Paternost iz Kamnika je 8. oktobra letos na vratih hiše v Košnici pustil zlovešče opozorilo pred nasilnim vstopom. Na opozorilu je naveden dolg dolžnika Aleša Kopača (upnik je Banka Sparkasse), ki znaša neverjetnih 100.561,62 evra. Toliko naj bi bil torej dolžan plačati Aleš, ki tistega, ki je najel kredit, niti ne pozna dobro, prav tako z njim in tudi ne z bratom Rokom, ki sta očitno vse to zakuhala, nima nobenih stikov. Kredit je namreč najel Ciril Bodlaj, ki je brat žene njegovega brata Roka. Povedano bolj preprosto, Bodlaj je svak njegovega brata.

Pojasnilo sodišča
Seveda smo se za pojasnilo obrnili tako na Okrajno sodišče v Kranju, kjer so vodili izvršilni postopek, kot tudi na sodišče v Škofji Loki, kjer so vodili postopek dedovanja. Od tam so nam odgovorili: »Pred tukajšnjim sodiščem je tekel zapuščinski postopek opr. št. D 252/2016 po pokojni Berti Kopač. Dne 19. 10. 2016 je bil izdan sklep o dedovanju. Kot dediči so se na podlagi zakonitega dedovanja razglasili poleg Aleša Kopača tudi zapustničin vdovec ter sin Rok (odločitev je bila sprejeta na podlagi prejetih pisnih izjav dedičev). Aleš Kopač je svoj dedni delež odstopil enemu od sodedičev. Zoper sklep o dedovanju se nihče ni pritožil. Sklep o dedovanju je postal pravnomočen dne 18. 1. 2017,« so nam odgovorili z Okrajnega sodišča Škofja Loka.

»Od kod naj bi jaz, ki nimam nobenega premoženja, le pokojnino, pa še od te mi lep čas odtegujejo dobrih 650 evrov na mesec ravno zaradi domnevnega dolga, zdaj plačal kar sto tisočakov? Pa nikoli nisem najel nobenega kredita niti nisem nikoli nikomur šel za poroka, dedovanju po pokojni mami pa sem se v celoti odpovedal,« zatrjuje naš bralec, ki je zaradi tega že na koncu z živci. Ob tem pa se Aleš čudi, čemu ne poiščejo tistih ljudi, ki so dejansko najeli kredit, in rubijo njih. 
Deli s prijatelji