KORONAKRIZA

Hrvaška ostaja na zelenem seznamu (V ŽIVO)

Vladni govorec je povedal, da bo Slovenija dala priložnost Hrvaški.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel

Število novookuženih s koronavirusom je pri nas znova poskočilo. Narašča tudi število okuženih pri naših južnih sosedih, a ne glede na to, da je Hrvaška presegla magično mejo 10 okužb na 100.000, Hrvaška ostaja na seznamu varnih držav, je danes povedal Jelko Kacin. Od jutri pa velja tudi omejitev zbiranja ljudi na javnih mestih. Meja je postavljena pri 50. 

Trenutna projekcija kaže, da je Hrvaška presegla število enajst, a so se na podlagi ocene in naporov države odločili, da jim dajo priložnost, da se stanje umiri, čeprav pričakujejo, da se bo v prihodnjih dneh število okužb še povečalo. Kacin je izpostavil še, da so očitno slovenska opozorila o nočnem dogajanju in velikih dogodkih naletela na odobravanja, saj se je Hrvaška odločila, da bo sledila slovenskemu vzorcu in prepovedala te dejavnosti. 


»Vsem tistim, ki so na Hraškem, sporočam, naj so izjemno pozorni. Naj se izogibajo gneči, naj uporabljajo maske, ko vstopajo v javne prostore. Apeliral bi na mlajše generacije, naj zdaj, ko so odpovedane diskoteke in zabave, ne improvizirajo in sami organizirajo zabav. Stvari so resne, treba se je izogibati možnosti okužbe. Samo na tak način bomo ostali zdravi,« je še dejal. 


Minister Aleš Hojs pa je povedal, da na ravni Evropske unije pripravljajo priporočila o odpiranju meja. Med državami članicami namreč meja za uvrstitev držav na zeleni seznam variira in je v povprečju postavljena na število 16 okužb na 100.000 prebivalcev.

Vlada je še sprejela ukrep, da se omeji zbiranje na javnih krajih do 50 ljudi. Izjeme so le prireditve za do 500 ljudi, za katere izda dovoljenje Nijz.

Kaj za slovenske državljane, ki so na Hrvaškem pomeni, če Hrvaška z zelenega seznama zdrsne na rumenega? Hojs pravi, da to ne spremeni nič. Mogoče bodo le spremembe za hrvaške državljane, ki želijo vstopiti v Slovenijo. Ponovna ocena bo podana konec tedna ali pa najkasneje v ponedeljek ali torek.
 

Je to drugi val? Ni nujno


Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni, je povedala, da jih na Nijz najbolj zanima stanje v Sloveniji in na Hrvaškem. V obeh državah se je namreč v zadnjih dveh tednih začelo povečevati število okuženih. »Nihanje je ves čas prisotno. Imamo vzpone in upade, a to še ne pomeni drugega vala,« je povedala in dodala, da so bili taki valovi pričakovani. 

Povedala je, da smo včeraj imeli 15 primerov, šest zdravstvenih delavcev, šest okuženih v Ljubljani in dva tujca.

»Na Hrvaškem število upada. Ta trend bo v sami 14-dnevni stopnji še rahlo naraščal, vendar bodo z ukrepi, ki jih Hrvaška predvideva, zmogli ta trend zniževanja zadrževati,« je povedala in dodala, da imajo na delu veliko epidemiologov in da delajo vse, da bi še naprej prehajanje meja potekalo na tak način kot do zdaj.

mejo. 


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije