KAM SE LAHKO ODPRAVIMO?

Ni ustavljeno življenje, v bazen, muzej ali Postojnsko jamo lahko greste

V regijah, ki so označene kot kritične zaradi števila okužb s koronavirusom, velja kar nekaj omejitev. Še vseeno pa lahko počnemo mnogi stvari.
Fotografija: Obisk bazena je dovoljen.  FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Obisk bazena je dovoljen.  FOTO: Voranc Vogel, Delo

Novi ukrepi, ki jih je sprejela vlada zaradi eksponentne rasti okužb, omejujejo gibanje Slovencev in Slovenk. A tokrat ne po občinah, temveč veliko širše, po regijah. Še vedno gre za dokaj mile ukrepe, kajti ob razglasitvi epidemije bi spet verjetno prišlo do zaprtja vsega v državi. 


Muzeji in galerije lahko sprejemajo obiskovalce

Čeprav bodo vrata gostinskih lokalov, fitnes centrov, športnih (rekreacijskih) objektov vsaj 14 dni zaprta, bodo mnoge druge ustanove normalno delovale, seveda v skladu z navodili Nijz in vlade. Tako še vedno lahko (v družinskem krogu) obiščemo muzeje, galerije ali pa bazene. S soboto so sicer odpovedani vsi dogodki, na primer gledališke predstave,  koncerti, kino dvorane, saj gre pri takšnih prireditvah za zbiranje ljudi.

Odprti ostajajo parki, kot je Arboretum Volčji Potok, ali pa kulturno-zgodovinski objekti, na primer Žička kartuzija ali stolp na Rogli. Res pa je, da bodo morali obiskovalci nositi maske in na oglede prihajati le tisti, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali ožji družinski člani. 


Bazeni odprti

Prav tako lahko v svoji (rdeči) regiji ljudje odidejo na kopanje v bazene. Pri Atlantisu v Ljubljani na spletni strani pišejo: »Skladno s poostrenimi preventivnimi ukrepi Vlade RS za namen zajezitve širjenja okužb s COVID-19 smo prenehali z izvajanjem nekaterih storitev. In sicer,  tečaji plavanja (z izjemo individualnih tečajev), vadbe za dojenčke in malčke (z izjemo individualnih vadb), rojstnodnevne zabave, vodna telovadba, skupinske vadbe v Fitnes kliniki (z izjemo individualnih vadb), vse gostinske storitve.« Podobno denimo pišejo v skupini Sava Hotels&Resort, kjer terme normalno obratujejo. »Tako kot v vseh ostalih notranjih prostorih na naših destinacijah, smo tudi za obisk bazenov in savn uvedli posebne higienske ukrepe, ki veljajo že od junija letos.«


Postojnska jama v oranžnem območju

Obisk Postojnske jame je prav tako mogoč (Postojna je v oranžni regiji, torej lahko gredo tja samo tisti iz oranžnih regij), saj tudi ta deluje po ustaljenem urniku ob upoštevanju vseh ukrepov Nijz. 
Žička kartuzija. FOTO: Tadej Regent, Delo
Žička kartuzija. FOTO: Tadej Regent, Delo


  ​

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije