Ni treba volitev, oblast so prevzeli generali (FOTO)

Na Vranskem pustna vlada. V lokalih morajo pijačo točiti čez rob.
Fotografija: Predsednik vlade v odstopu, pustni župan ter glavni general pustnega karnevala Aleksander in upokojeni admiral Vlado
Odpri galerijo
Predsednik vlade v odstopu, pustni župan ter glavni general pustnega karnevala Aleksander in upokojeni admiral Vlado

Na Vranskem so pripravili tradicionalno prireditev, na kateri generali Vranarji prevzamejo občinsko oblast in bodo vodili občino do pustnega torka, še posebno skrbno do sobote, ko bo na Vranskem veliki pustni karneval z 61-letno tradicijo. Uvodoma so se obiskovalcem predstavili kurenti iz Velenja in Pihalni orkester Prebold, ki je poskrbel za koračnice ob prihodu generalov Vranarjev, ki jih tudi letos vodi Aleksander Reberšek. Na prizorišče se je s svojstvenim avtomobilom in v družbi brhkih deklet pripeljal predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec in iz avtomobila izstopil z nogometno žogo. Dogajanje pa so z zanimanjem spremljali tudi predstavniki pustne vlade z Vira pri Domžalah s svojo zastavo Strička, ki je simbol njihovega karnevala.

Šarčevo moštvo

Generali do pustnega karnevala skrbijo za red in z zakoni odredijo, kaj se tačas lahko počne in česa ne. O tem je zbrane podučil general Aleksander, ki je po pozdravu izrekel tudi komando za pozdrav pustni zastavi in prelet bombnikov ter salv iz topov z Barvarjevega hriba. »Vranarji smo poleg policije in vojske še edina bojna sila v naši lepi Sloveniji. V veliko čast mi je predstaviti kadetke visoke oficirske šole, ki bodo skrbele za naš podmladek in sprejele visoke položaje sekretark v naši pustni vladi. Generala Jožeta Križnika pa pooblaščam, da jim podeli sekretarske nazive. Alenko imenujem za sekretarko za finance, Nušo za stike z javnostjo, Patricijo za alkohol, Ajlo za upokojence in Tjašo za obrambo. S prevzemom pustne oblasti, ki ste ji pravkar priča, prevzemam veliko odgovornost za Slovenijo. Odstopil je predsednik vlade Marjan Šarec, odstopil je financ minister, vojska je brez Rjavca, minister Šebeder se je zbal koronavirusa, varda se je poskrila. V parlamentu pa bi radi igrali nogomet. Marjan je rekel, da se ne bo več žogal, zato je žogo vzel. Zdaj so drugi našli žogo in bi se radi igrali. Marjan pa ne želi, da bi se igrali, ampak da bi na novo sestavili ekipo. Vsem sporočamo, da s prevzemom oblasti in prevzemom ministrskih mest ni več potrebe po novih volitvah, saj vas bo naša pustna vlada popeljala v blagostanje,« je dejal general Reberšek, nato pa prebral še nekaj sklepov, ki jih je v skladu s pustnim statutom izoblikoval generalštab z upokojenim admiralom Vladom Rančigajem na čelu.
Prihod generalov na prireditveni prostor FOTOGRAFIJE: Darko Naraglav
Prihod generalov na prireditveni prostor FOTOGRAFIJE: Darko Naraglav
Eden od pomembnih sklepov je, da kdor ni za pusta, naj se izseli do avgusta, prav tako je zapovedano, da morajo vsi lokali na Vranskem v času vlade generalov delovati 24 ur, stopnja alkohola pa je zaradi prazničnosti dovoljena na 0,8 promila alkohola v krvi. Kelnar'ce morajo biti pomanjkljivo oblečene in točiti čez rob, generalom pa se streže brezplačno. Po teh ukazih je napočil še trenutek izročitve ključa občine iz rok odstavljenega župana Franca Sušnika, ki je nepričakovano dobil dvojnika in je nastalo kar malo zmede. Na srečo se je vse izšlo, kot je treba. Ob zaključku so prisotne postregli še z Brglezovimi krofi in tako še pridobili priljubljenost kot pustna vlada.
General Aleksander Reberšek med nagovorom, v katerem je poudaril žoganje v slovenskem parlamentu.
General Aleksander Reberšek med nagovorom, v katerem je poudaril žoganje v slovenskem parlamentu.

S posebnim lesenim avtomobilom so se pripeljali Marjan Šarec in sekretarke v pustni vladi.
S posebnim lesenim avtomobilom so se pripeljali Marjan Šarec in sekretarke v pustni vladi.

Ob zaključku so generali gledalce nagradili z okusnimi krofi.
Ob zaključku so generali gledalce nagradili z okusnimi krofi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije