STRAH PRED NARAŠČAJOČO DRAVO

Ni šale: ob Dravi prejeli navodila, kako ravnati, ko zatulijo sirene

Prebivalci morajo ukrepati samozaščitno.
Fotografija: Podivjana Drava na jezu v Markovcih (simbolična fotografija). FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Podivjana Drava na jezu v Markovcih (simbolična fotografija). FOTO: Tadej Regent, Delo

DRAVOGRAD – V Dravogradu in Vuzenici se pripravljajo na napovedan povečan pretok reke Drave, ki bo po napovedih največji v noči na ponedeljek, predvidoma po polnoči. Predstavniki dravograjske občine in štaba civilne zaščite so se dopoldne sestali s kolegi v avstrijskem Labotu, kjer so opoldne za tovornjake zaprli most čez Dravo proti Pliberku.
 
Preberite še:

Na obali zatulile sirene



Drava ima na meji z Avstrijo pretok okoli 900 kubičnih metrov na sekundo, v stari strugi dolvodno od pregrade Markovci okoli 800 kubičnih metrov na sekundo. Prek dneva in zvečer se bo pretok povečeval in na meji z Avstrijo danes zvečer in v noči na ponedeljek dosegel predvidoma 1.510 kubičnih metrov na sekundo. Ponoči se bo povečala tudi vodnatost pritokov Drave v Sloveniji. Drava bo ob tem poplavljala na več mestih ob strugi, opozarja agencija za okolje (Arso)

Če bo pretok Drave v Dravogradu dosegel 1.200 kubičnih metrov na sekundo, se bo preventivno sprožila sirena z alarmom za nevarnost, ki traja dve minuti. To za prebivalce ob rekah Dravi, Meži in Mislinji pomeni, da morajo spremljati obvestila v medijih in ravnati samozaščitno. Vrednejše predmete naj premaknejo v višje ležeče prostore in z območij, kjer bi lahko poplavljajo, umaknejo avtomobile.



Pri pretoku okoli 1.400 metrov na sekundo se Drava pod hidroelektrarno Dravograd že prelije na Ribiško pot in lahko začne zalivati prve hiše. A naj bi prepreke, ki so jih nastavili in jih še bodo, to še preprečevale pri pretoku 1.400 kubičnih metrov, medtem ko pri pretoku okoli 1.600 kubičnih metrov na sekundo prepreke ne zmorejo več zagotavljati neprepustnosti, je pojasnil podžupan Občine Dravograd in član civilne zaščite Anton Preksavec.



V Dravogradu so prepreke, napolnjene z vodo, že v soboto postavili na več točk, prav tako so napolnili in na kritične točke postavili protipoplavne vreče s peskom. Danes to nadaljujejo. Doslej so v Dravogradu napolnili okoli 1.000 protipoplavnih vreč.

Tudi v Vuzenici, kjer se podobno kot v Dravogradu še dobro spomnijo velikega poplavljanja Drave novembra 2012, so v pripravljenosti. Župan Občine Vuzenica Franjo Golob je povedal, da so že v soboto pripravili okoli 500 protipoplavnih vreč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije