PLEMENITO

Neznani dobrotnik kupil otrokom posebna kolesa

Objavljeno 26. junij 2019 14.46 | Posodobljeno 26. junij 2019 14.46 | Piše: Drago Perko

Alekseja Dolinška je poklical neznanec, ki je želel pomagati mladim invalidom. Z rokami ga bodo lahko poganjali tudi tisti, ki imajo poškodbo hrbtenjače.

Kolesa so tu! FOTO: Drago Perko
KAMNIK – Dokazano je, da šport krepi samopodobo in počutje (mladih) invalidov. Problem pa je, ker se često zgodi, da za razvoj športa nimajo možnosti, pa tudi pripomočki niso ravno poceni.

image
Niso skrivali navdušenja ob donaciji. FOTO: Drago Perko
Tu država še nima mehanizma, ki bi sistematično reševal problematiko. Potem se je treba znajti po svoje. Včasih pa se zgodi čudež in se najde kdo, ki opremo kupi in jo želi podariti mladim. Tak čudež se je zgodil pred dnevi.
 

Anonimni dobrotnik


»Gre za zanimiv dogodek. Poklical me je z neznane številke, predstavil se je kot donator, ki bi želel ostati neimenovan. Je pa želel podariti tri kolesa otrokom s posebnimi potrebami,« je začel zgodbo Aleksej Dolinšek, nekdanji selektor slovenske parakolesarske reprezentance, danes pa mentor novemu trenerju Luki Koviču.

image
Mladi so ob koncu šolskega leta pripravili pester in bogat program. FOTO: Drago Perko
»Donator mi je v pogovoru razkril, da ima tudi sam izkušnjo z invalidnostjo, mu je pa prav kolo odprlo nov pogled na življenje. Zato si je želel, da bi te občutke, to svobodo v gibanju izkusili tudi mladi, ki imajo posebne potrebe,« nadaljuje Aleksej, ki je z zgodbo in željo donatorja seznanil Zvezo za šport invalidov Slovenije-Paralimpijski komite, krovno športno organizacijo na področju športa invalidov. Dileme ni bilo, na zvezi so se odločili, da kolesa (anonimni dobrotnik je kolesa izbral, plačana so počakala na prevzem) podarijo v Cirius Kamnik v Zavod za usposabljanje invalidne mladine Kamnik.

Na zadnjih paralimpijskih igrah je nastopil parakolesar Primož Jeralič, ki je zasedel dve 10. mesti. Prihodnje leto se paralimpijski krst na igrah v Tokiu obeta Gregorju Habetu.

»Veseli smo, da imamo v Sloveniji še vedno donatorje, ki na svoj plemeniti način pomagajo tistim skupinam ljudi, ki potrebujejo za svojo športno aktivnost drago prilagojeno opremo. Leta 2017 smo na ZŠIS-PK donirali namiznoteniške mize Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Cirius Kamnik, tokrat zunanji donator daruje prilagojena kolesa za mlade invalide. To je pomemben in plemenit korak, ker se omogoča mladim, da sploh pridobijo možnost, da se preizkusijo v kolesarskem športu, žal pa v preteklosti te možnosti niso imeli. Želimo si, da bi čim več otrok izkoristilo svobodo, ki jo ponuja prilagojeno sodobno kolo,« je povedal Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-PK, ki verjame, da s takimi dogodki dodaten veter v jadra dobiva tudi program Postani športnik, ki sta ga skupaj razvila zveza in Lidl Slovenija z željo vzpostavitve dolgoročnega sistema in razmer za vključevanje mladih invalidov v športne aktivnosti.

Zavod v Kamniku

Zavod Cirius je javni zavod, specializiran za vzgojo, izobraževanje in celostno usposabljanje otrok in mladostnikov z gibalno oviranostjo ali z različnimi dolgotrajnimi obolenji. Izvajajo vzgojno-izobraževalne programe na ravni osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja ter izobraževanja odraslih.

Prav Lazar, Dolinšek in paralimpijec Primož Jeralič so minuli ponedeljek kolesa tudi predali direktorju zavoda Goranu Pavliču, ki se je v imenu otrok in sodelavcev zahvalil za donacijo.

»Otroci so dobili tri tricikle,« Dolinšek še tehnično pove, kaj mladi zdaj premorejo. »Eno je namenjeno otrokom s poškodbo hrbtenjače, gre za ročno kolo, ki se poganja z rokami in se krmili. Drugo je ležeče kolo, ki se ga poganja z nogami, primerno pa je za otroke s cerebralno paralizo. Tretji primerek je klasičen tricikel, ki je namenjen otrokom z motnjami ravnotežja,« pove Dolinšek.

12 tisoč evrov je vrednost treh koles.

»Bistvo in namen koles je, da se otroci z njihovo pomočjo navdušijo nad športom, da dobijo možnost za izkušnjo. V tej fazi ne govorimo o vrhunskem parakolesarstvu. Do zdaj mladi niso imeli možnosti, da bi ga preizkusili, starši pa ne dovolj sredstev, da bi takšne pripomočke kupovali, zdaj to imamo,« je navdušeno sklenil Dolinšek. 
Deli s prijatelji