OZON

Nevarnost nad Slovenijo, izogibajte se gibanju na prostem

Objavljeno 19. julij 2018 16.42 | Posodobljeno 19. julij 2018 22.31 | Piše: T. V.
Posebej nevarno je za ljudi s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka.
Izogibajte se gibanju na vročem soncu. FOTO: Getty Images, Istockphoto
NOVA GORICA – Na merilnem mestu v Novi Gorici je ozon ob 16. uri presegel opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter, so pokazali podatki agencije za okolje. Povprečna osemurna raven ozona je bila ob tem času 166 mikrogramov na kubični meter.

Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven upadla. Tudi jutri lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času, so sporočili iz Arsa.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsokih ravni.

Zelo velika koncentracija ozona

Pri občutljivih posameznikih se lahko pojavljajo težje dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje, pekoč občutek v očeh. Ti učinki so mogoči pri otrocih in ljudeh, ki izvajajo določene aktivnosti na prostem.

Ljudje naj se v času zelo velikih koncentracij izogibajo intenzivnim telesnim dejavnostim na prostem.

Nekaj splošnih nasvetov v primeru velikih koncentracij ozona
Koncentracije ozona so v notranjih prostorih običajno manjše kot zunaj.

Ljudje naj v poletnem času prezračijo svoje domove v jutranjih urah, ob času zelo velikih koncentracij pa naj ne odpirajo oken in vrat.

Zunanje aktivnosti in dela naj ljudje izvajajo v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona manjše. Koncentracije ozona so največje med 12. in 16. uro, na Primorskem in ob Obali pa med 12. do 18. uro.
Deli s prijatelji