UMRLI DVE OSEBI

Kacin napovedal omejitev druženja na zasebnih površinah (VIDEO)

Znova krepko čez sto okužb, na intenzivni negi tri osebe več kot dan prej.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: STA, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: STA, posnetek zaslona

Ob 11. uri se je začela novinarska konferenca po seji vlade, na kateri so sodelovali minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj, ki je predstavil ukrepe iz petega protikoronskega svežnjaNuška Čakš Jager z Nijz in vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin. Tiskovno konferenco si lahko ogledate tukaj:


Kacin je spomnil, da je vlada spremenila odlok o gostinskih obratih (opravljanje gostinske dejavnosti (strežba jedi in pijač) le od 6. ure do 22.30, izjeme so dostava jedi in pijače, strežba v nastanitvenih enotah (sobe, apartmaji) ter osebni prevzem, in potrdila t. i. PKP 5, novi sveženj ukrepov za boj proti posledicam novega koronavirusa.
 
Preberite tudi:
Nemčija del Slovenije uvrstila na rdeči seznam
Vlada spremenila odlok, ki je začel veljati ta teden

Kacin je napovedal, da želi vlada zagotoviti pravno podlago, da bi se prevelika druženja omejila tudi na zasebnih zemljiščih in da bi bil omogočen tudi dostop oziroma nadzor nad spoštovanjem take odločitve. To ne pomeni, da se povečujejo policijska pooblastila, je zatrdil Kacin: »Gre za nadzorne organe, kar so v primeru teh odlokov inšpekcijski organi, bodisi zdravstvena inšpekcija ali delovna, če gre za posamezna podjetja. Mi si takih sivih lis, če želimo zajeziti širjenje virusa, ne smemo dovoliti.«

Napovedal spremembo na zelenem seznamu

Vlada se bo morala naslednji teden odločiti in nekoliko spremeniti razpored držav na zelenem in rdečem seznamu. Madžarska ima visoko incidenco, približno tako kot BiH, pa je na zelenem seznamu, BiH pa na rdečem. Kacin pričakuje, da bosta Avstrija in Madžarska zdrsnili na rumeno območje. Slovence je pozval, naj potovanje v ti dve državi omejijo na najnujnejše. Glede Hrvaške ni napredka, da bi jo dali z rdečega seznama, je preuranjeno, je dejal Kacin.

Incidenca se dviguje

Slovenija je še vedno trdno v primežu virusa. FOTO: Getty Images
Slovenija je še vedno trdno v primežu virusa. FOTO: Getty Images
Nuška Čakš Jager je pojasnila, da je bil v zadnjem tednu na celotnem področju Evrope občuten porast okužb, najbolj intenzivno v Španiji, Franciji in tudi na Balkanu. Krivulja se dviguje tudi v Sloveniji, incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v zadnjih dveh tednih je tako že 68,4.

Okužb je potrjenih nekaj več pri ženskah, po starostni skupini pa največ pri 45–54 let. Največ je lokalnih prenosov okužbe zaradi rojstnih dnevov, drugih večjih domačih dogodkov, nekaj tudi zaradi šol in v domovih za starejše. Odstotek tistih, ki zbolijo v karanteni, se je ponovno približal 10 odstotkom. 

V septembru se povečuje število primerov med zdravstvenimi delavci in v domovih za starejše občane.​

Okužbe v DSO, vrtcih, šolah, med zdravstvenimi delavci. FOTO: Nijz
Okužbe v DSO, vrtcih, šolah, med zdravstvenimi delavci. FOTO: Nijz


V sredo je bilo pri nas po opravljenih 2.848 testov na novi koronavirus, od tega je bilo 122 pozitivnih, kar je manj kot dan prej, ko smo skoraj dosegli rekord. Ta je bil dosežen prejšnji četrtek, ko so potrdili 137 novih okužb, v torek pa eno manj.

V bolnišnicah se je v sredo zaradi covida 19 zdravilo 63 pacientov, od tega 13 na intenzivni negi, trije več kot dan prej. Umrli sta dve osebi, obe iz domov za starejše. Skupaj je v Sloveniji umrlo že 145 ljudi.

Po podatkih sledilnika covid 19 je v Sloveniji aktivnih 1.426 primerov okužbe, doslej pa se je pri nas z virusom sars-cov-2 okužilo že 4.816 ljudi.



Največ okužb so znova potrdili v Ljubljani, in sicer 24. V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini so imeli v sredo še eno okužbo pri stanovalcih, ponoči pa je v bolnišnici umrla stanovalka s covidom 19, ki pa je bila pred tem na paliativni negi, je za STA povedala direktorica doma Kristina Kampuš.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije