VELIK DELEŽ OKUŽENIH

Jelko Kacin stopil pred kamero, Jereb: Vrha še nismo dosegli

Potem ko je bil dan prej delež pozitivnih 30-odstoten, je tokrat manjši – 22,77 odstotka. A to še vedno pomeni, da je pozitiven vsak peti testirani.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo

V nedeljo je bilo opravljenih 1.875 testov, 428 vzorcev pa je bilo pozitivnih. To pomeni 22,77 odstotka. Umrlo je 51 oseb, okuženih s koronavirusom, kar je drugo največje število pokojnih v enem dnevu. Črni rekord smo postavili 23. novembra, ko je umrlo 59 bolnikov.

V bolnišnicah je 1.298 oseb (dan prej 1.278), intenzivno nego potrebuje 205 oseb (dan prej 195).

Dan prej je bilo pozitivnih 30,35 odstotka testov (7,6 odstotne točke več). Teden prej, torej na nedeljo, je bilo opravljenih 1.742 testov, v 470 primerih pa je bila potrjena prisotnost virusa sars-cov-2 (skoraj 27-odstotni delež).

Kaj pravi vlada?

Epidemiološke razmere ostajajo resne v vzhodnih regijah, slabšajo pa se tudi v jugozahodni Sloveniji. Najslabše je na Koroškem in v Pomurski regiji, pojasnjuje Jelko Kacin, vladni govorec za covid 19. V tem trenutku sta samo dve regiji, kjer incidenca pada. To sta Gorenjska in Osrednjeslovenska regija.

Vrha še nismo dosegli

»Ne kaže nam dobro, število novookuženih ne pada po pričakovanjih,« pravi Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana. Pojasnjuje, da v UCK Ljubljana osebje težko obvladuje razmere in da so psihofizično izčrpani. Je pa sporočil tudi nekoliko spodbudno novico in sicer, da zboleva manj zdravstvenih delavcev. Na koncu, ko je strnil podatke, je med drugim dejal, da po njegovem mnenju vrha po zdravljenju v bolnišnicah še nismo dosegli.

Kateri ukrepi ne delujejo

​Jereb je še izrazil mnenje, da je proti širokemu rahljanju ukrepov, hkrati pa dodaja, je odpiranje mogoče, ko bo epidemiološka slika bistveno boljša. Kateri ukrepi med obstoječimi po njegovem mnenju ne delujejo? Za razpravo je izpostavil ukrep o prehajanju občinskih meja, a je v nadaljevanju dejal, da je treba na ukrepih vztrajati.

Sproščanje ukrepov

Vlada bo zasedala ta teden in razpravljala o podaljšanju ukrepov, o morebitni modifikaciji katerega od ukrepov, je napovedal Kacin. To je v četrtek, dan prej pa bo vlada zasedala v covid okviru.

Strokovna skupina živahno komunicira, tudi o smiselnosti ukrepov, je jasen Kacin. Ko se bo odločila, se bo predloge predstavilo, potem pa bo vlada odločila, ali se gre s tem predlogom formalno naprej, je pojasnil.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije