BREZPLAČNI TOPLI OBROKI NA DOMU

Šole ostajajo zaprte, Hojsu ob spremembah nerodno (VIDEO)

Ministrica je razkrila, kako bo prihodnji teden potekal pouk.
Fotografija: Simona Kustec. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Simona Kustec. FOTO: Blaž Samec

Drugi val epidemije se približuje vrhuncu, končuje pa se tudi teden podaljšanih počitnic za osnovnošolce. V srednjih šolah in fakultetah pouk ta teden poteka na daljavo. Šolska ministrica Simona Kustec je na popoldanski novinarski konferenci sporočila, kako bo šolanje potekalo prihodnji teden. »Na podlagi pravkar sprejetega vladnega sklepa o podaljšanju ukrepov in omejitev na področju šolanja izobraževalni zavodi ostajajo zaprti.« Vrtci bodo na podlagi odločitve županov izvajali samo nujno varstvo. Šolanje bo za vse učence prihodnji teden potekalo na daljavo.



Kot je pojasnil Jelko Kacin, je vlada na dopisni seji odločila o spremembah pomembnih odlokov, ki občutno vplivajo na življenja vseh državljanov. »Današnje odločitve vlade upoštevajo stališče strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje in v obzir jemljejo še vedno zelo resne epidemiološke razmere. Želja vseh nas je, da čim prej zajezimo epidemijo in verjamem, da smo na dobri poti.« To dokazujejo tudi številke, ki so jih sporočili dopoldne.

Kustečeva je poudarila tudi, da je v teh časih pomembno, da si znamo prisluhniti, se slišati in si pomagati. »Šole bodo kot do sedaj z vami in z vsemi šolajočimi imele vzpostavljene kontakte in komunikacijske kanale. Za namene pouka na daljavo je zavod za šolstvo pripravil posebno spletno povezavo pod zavihkom Podpora zavoda Republike Slovenije za šolstvo za pouk na daljavo in objavil tudi že do sedaj pripravljene usmeritve in priporočila. Prav posebej za učence razrednega pouka ter učence s posebnimi potrebami.«

Hojs: Ali smo res tako zašli v birokracijo?

Notranji minister Aleš Hojs je dejal, da mu je ob predstavitvi današnjih sprememb malce nerodno. Vprašal se je, ali smo v Sloveniji tako zašli v birokracijo, da so morali te spremembe sploh sprejeti, in dejal, da med pravnimi vprašanji, ki so se pojavila, pogreša zdravo pamet. Odlok o omejitvi gibanja ostaja enak, so pa tam morali spremeniti nekatere besede oziroma besedne zveze.

V določbi, ki ureja uveljavljanje izjem za ožje družinske člane, so po opozorilu varuha človekovih pravic vnesli spremembo pri otrocih. Prejšnja dikcija je vključevala navedbo zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve, po novem pa bo pisalo zgolj otrok. Druga sprememba pa se je nanašala na izjemo pri prihodu na delo in odhodu z dela. Prej je bilo navedeno »prihod in odhod na delo«, kar je menda povzročilo nekaj zmede, ali sme posameznik oditi z dela, ne da bo kaznovan.

Spremembe pa so tudi na področju potovanja v tujino. Na rdeči seznam bo po novem uvrščena tudi Srbija. Minister je ob tem pozval, da se na potovanja odpravimo le, če je res nujno, saj se razmere poslabšujejo povsod.

Dejavnosti, kjer je majhna možnost okužbe, se lahko odprejo

Sekretarka na gospodarskem ministrstvu Ajda Cuderman je dejala, da se bodo z jutrišnjim dnem odprle nekatere dejavnosti, kjer je zaradi narave dela zelo majhna možnost prenosa okužbe. Dovoli se obratovanje otroških trgovin, trgovin s pohištvom in avtomobili, pa tudi saloni, kjer ponujajo pedikuro. Odprejo se lahko tudi fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstva in zlatarstva.

Celotno novinarsko konferenco si lahko ogledate v spodnjem videu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije