Neuradno: SDS, SMC, NSi in Desus sklenili dogovor

Pahor bo danes opravil drugi krog posvetovanj. 
 
Fotografija: Borut Pahor, predsednik republike Slovenije, in Janez Janša, predsednik stranke SDS. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Borut Pahor, predsednik republike Slovenije, in Janez Janša, predsednik stranke SDS. FOTO: Uroš Hočevar

Predsednik republike Borut Pahor bo danes z vodji poslanskih skupin SDS, SMC, NSi in Desus opravil drugi krog posvetovanj o možnosti sestave nove vlade. O njej so se po neuradnih informacijah TVS v ponedeljek tudi že dogovorili, končno besedo pa naj bi danes dali organi strank. Pahorjevo dokončno odločitev o mandatarju je tako pričakovati v sredo.

Če bodo vodje poslanskih skupin izrekli podporo kandidatu za predsednika vlade, se bo Pahor z njim predvidoma uradno sestal v sredo, v nasprotnem primeru pa bo državni zbor obvestil o tem, da kandidata ne bo predlagal. V skladu z ustavnimi roki mora Pahor odločitev sporočiti najpozneje do vključno petka.

Pogajanja za oblikovanje nove vlade pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše so v zadnjih dneh intenzivno potekala, prvaki strank naj bi se sestali tudi v ponedeljek zvečer, ko so po neuradnih informacijah TVS tudi sklenili dogovor. Zadnjo besedo bodo sicer imeli organi strank, ki bodo presodili, ali je tisto, kar so se vodstva dogovorila s potencialnimi partnerji, sprejemljivo ali pa bodo predčasne volitve. Pred seboj naj bi imeli osnutek koalicijske pogodbe, pomemben pa je tudi kadrovski razrez v potencialni vladi.

Popoldne bosta najprej zasedala izvršni odbor in svet Desusa, pozno popoldne oz. proti večeru pa naj bi o vstopu v Janševo vlado odločali tudi organi SMC in NSi. Kdaj se bodo sestali organi SDS, ni znano. Gotovo bodo o dogajanju dopoldne razpravljale tudi poslanske skupine. Pričakovati je, da bodo razprave na organih sredinskih strank vsaj nekoliko razgrete, saj stališča o sodelovanju z Janšo niso enotna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije