»KAR JE MRTVO, NE MORE UMRETI«

Nekdanji sodelavec razkril, kakšen je v resnici Janša

Odgovor Šarca Janši: Imel je priložnost za sestavo vlade.
Fotografija: Marjan Šarec je odgovoril Janezu Janši. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec je odgovoril Janezu Janši. FOTO: Jure Eržen, Delo

Politično dogajanje v zadnjih dneh je pestro. Premier Marjan Šarec je po kolobocijah glede umika šestih slovenskih vojakov iz Iraka okrcal izkušena slovenska politika (v tem sta se lahko prepoznala predsednik Borut Pahor in obrambni minister Karl Erjavec). Prav nadaljnja politična pot Erjavca, ki se bo na sobotnem kongresu ponovno potegoval za predsednika Desusa, pa utegne vplivati tudi na obstoj manjšinske vlade. Pred dnevi se je z besedami, da je Šarčeva vlada klinično mrtva, oglasil še prvak SDS Janez Janša.
 
Preberite tudi:
Janša »nenavadno umirjen« v studiu, kaj se dogaja

Janša je napovedal, da bo usoda vlade znana v naslednjih tednih, ko se bo pokazalo, ali je kdo dovolj ambiciozen, da sestavi vlado, ki bi gasila škodo. Da v zakulisju potekajo pogovori o alternativni koaliciji, je nato potrdil prvak NSi Matej Tonin, a hkrati poudaril, da je treba imeti 46 glasov.

Šarec se je na Janševe besede odzval za Delo. Zatrdil je, da njegova vlada ni klinično mrtva oziroma da razlogov za padec vlade ni. Ta vlada ljudi ne straši, temveč je realna v svojih prizadevanjih, želi pa si, da bi šlo ljudem bolje, je dejal Šarec in spomnil na davčno razbremenitev regresa, dvig minimalne plače, davčno prestrukturiranje, zaprta pogajanja s sindikati ter predvsem na sprejetje proračuna za leti 2020 in 2021 s presežkom.

Ivo Hvalica je po dveh poslanskih mandatih zaradi spora z Janšo izstopil iz SDS in se umaknil iz politike. FOTO: Jože Suhadolnik
Ivo Hvalica je po dveh poslanskih mandatih zaradi spora z Janšo izstopil iz SDS in se umaknil iz politike. FOTO: Jože Suhadolnik

Dodal je, da je imel Janša po zadnjih volitvah priložnost sestaviti vlado, a je ni sprejel. »Raje napada prek twitterja,« ugotavlja premier. Kmalu je sledil tudi odziv Janše, kakopak na twitterju. »'Kar je mrtvo, ne more umreti' - za GOT ponavlja @sarecmarjan,« je čivknil Janša, zraven pa dodal do solz nasmejan emotikon.



Za Delo je o Janši spregovoril tudi dolgoletni poslanec SDS Ivo Hvalica in dejal, da gre za človeka izrednih razmer, v katerih najbolje funkcionira. »Izredne razmere so mu pisane na kožo, tudi če jih ni bilo, jih je poiskal, čeprav je bilo prej vse mirno,« je svojega dolgoletnega šefa opisal Hvalica, ki je razočaran nad Toninom, češ da se je v svojem delovanju v komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb povsem podredil Janši.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije