KONEC SVETA?

V ponedeljek bo krvava, čutili bomo njen vpliv

Začelo se bo ob 4.34.
Fotografija: Krvave Lune se je prijel tudi vzdevek volčja Luna, ki prihaja iz indijanske tradicije in je označeval prvo polno v letu, v katero so zavijali volkovi. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Krvave Lune se je prijel tudi vzdevek volčja Luna, ki prihaja iz indijanske tradicije in je označeval prvo polno v letu, v katero so zavijali volkovi. FOTO: Getty Images/istockphoto

LJUBLJANA – V ponedeljek bo na nebu poseben pojav. Opazovali bomo lahko Luno, ki bo tokrat še krvavo obarvana. Luna, ki okoli Zemlje kroži po tirnici v obliki elipse, je takrat, ko je najbližje našemu planetu, sije še močneje kot običajno, zato ji astronomi pravijo Superluna. Zemlja in njen satelit sta takrat oddaljena le 360.000 kilometrov. Njen premer bo videti dobrih 10 odstotkov večji kot običajno. Ker bo tokrat popolni Lunin mrk, ko je v senci Zemlje, se svetloba ne more odbijati od nje. Ker jo vseeno doseže del Sončeve svetlobe v Zemljini atmosferi, se obarva rdeče barve, od tod poimenovanje krvava Luna.



Superkrvavo Luno, ko bodo Sonce, Zemlja in Luna povsem poravnani, bodo lahko opazovali prebivalci v Severni in Srednji Ameriki v noči na ponedeljek, v večjem delu Južne Amerike in zahodni Evropi pa v ponedeljek zgodaj zjutraj. Če boste želeli videti pojav, bo treba budilke nastaviti precej zgodaj. Ob 4.34 bo vstopila v območje Zemljine sence, ob 5.41 se bo začel popolni mrk, ki bo trajal do 6.44, nato pa bo spet počasi začela zapuščati Zemljino senco, dokončno pa jo bo zapustila ob 7.51.

Zaradi slabše vremenske napovedi (po nekaterih nižinah bo megla ali nizka oblačnost, še največ jasnega vremena bo na Primorskem) pogled morda ne bo najboljši, po napovedih pa bomo vsekakor čutili njen vpliv. Precej bolj bomo občutljivi, dojemljivi in čuječi, čutili bomo, da bo treba stvarem priti do dna, pravijo.

Drugi so v napovedih bolj zlovešči, saj verjamejo, da ima krvava Luna mistično moč. Nekatere krščanske teorije ob tem napovedujejo kar apokalipso. Knjiga razodetja namreč po njihovem mnenju pravi, da bo krvavo obarvana Luna naznanila konec sveta.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije