OLAJŠAVA

Ne pozabite: prijava otrok pri Fursu, komu se najbolj izplača?

Objavljeno 11. januar 2019 12.33 | Posodobljeno 11. januar 2019 12.55 | Piše: Ma. M.

Prijava vzdrževanih družinskih članov ...

Komu se bolj splača prijaviti vzdrežavanega družinskega člana? FOTO:
LJUBLJANA – Če želite ob svojem zaslužku dodatno olajšavo in plačilo manj dohodnine, ne pozabite oddati izpolnjenega obrazca za vzdrževane družinske člane. Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal olajšave, in tisti, ki želi medletno olajšavo spremeniti, mora najpozneje do 5. februarja na svoj pristojni finančni urad vložiti obrazec, ki se imenuje Vloga za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine. Obrazec je mogoče vložiti tudi prek sistema eDavki brez certifikata, piše na spletni strani ministrstva za finance. 

Komu se bolj izplača prijaviti vzdrževanega družinskega člana?

Če otrok izpolnjuje pogoje za uveljavljanje olajšave za vzdrževanega družinskega člana, ga lahko uveljavlja eden izmed staršev ali pa oba. V tem primeru si morata starša čas uveljavljanja razdeliti tako, da njuna vsota ne preseže 12 mesecev (npr. vsak po 6 mesecev).

Če ne oddate, še vedno lahko kasneje ugovarjate

Če zavezanec olajšave ne uveljavlja niti na mesečni niti na letni ravni, bo prejel informativni izračun dohodnine (IID), v katerem olajšava ne bo upoštevana. Zaradi tega bo imel v svojem IID večje doplačilo oz. manjše vračilo dohodnine kot sicer. Če bo posebno olajšavo želel uveljavljati, bo moral podati  ugovor zoper IID. V ugovoru se olajšava še da uveljavljati, vendar zavezanec morebitno vračilo dohodnine prejme kasneje, kot bi sicer.

Če se ne moreta sporazumeti, kdo bo uveljavljal olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana, se prizna vsakemu sorazmerni del olajšave (vsakemu polovica). Kot pišejo na finančnem ministrstvu, se običajno najbolj izplača, če olajšavo za otroka uveljavlja tisti od staršev, ki ima večjo plačo.
Deli s prijatelji