UMAZANIJA V BAZENIH

Ne počnite tega! To mora vedeti vsakdo, ki vstopi v bazen

Če bi vsi upoštevali nekaj nasvetov, bi preprečili, da se kopalci ne bi okužili z bakterijami.
Fotografija: Celo dobro vzdrževani bazeni lahko vsebujejo odporne mikroorganizme. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Celo dobro vzdrževani bazeni lahko vsebujejo odporne mikroorganizme. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Bazeni lahko z nepravilnim kopalniškim in higienskim redom postanejo leglo nečistoč, kar se je tudi v Sloveniji že večkrat pokazalo. V analizi, ki smo jo pred kratkim objavili v Slovenskih novicah, so slovenski bazeni v večji meri neoporečni, a vseeno strokovnjaki opozarjajo, da so ponekod našli tudi smrtno nevarne bakterije. S pravilno uporabo lahko marsikaj preprečimo.


Ne plavajte, če ste bolni


Urin je običajno sterilen in zdravju v osnovi ne škodi. S fekalijami je drugače. Na NIJZ svetujejo, da se v bazenskih kopalnih vodah mora fekalno onesnaženje kopalne vode preprečiti s spodbujanjem prhanja in uporabo stranišča pred vstopom na bazensko ploščad ter odsvetujejo obisk kopališča osebam, ki so imele najmanj v zadnjih dveh tednih drisko.

Upravljavec kopališč mora nadzirati dovoljeno število kopalcev, skrbeti za dodajanje polnilne vode in opozarjati na vzdrževanje kopalniškega in higienskega reda. FOTO: Igor Mali, Delo
Upravljavec kopališč mora nadzirati dovoljeno število kopalcev, skrbeti za dodajanje polnilne vode in opozarjati na vzdrževanje kopalniškega in higienskega reda. FOTO: Igor Mali, Delo

Poleg tega mora upravljavec kopališč nadzirati dovoljeno število kopalcev in skrbeti za dodajanje polnilne vode (najmanj 30 litrov kopalne vode s polnilno vodo na uporabnika/dan). Prvi pogoj pa je seveda stalna filtracija in dezinfekcija bazenske kopalne vode.

Za otroke, ki še niso samostojni pri uporabi male in velike potrebe, se priporoča, da starši zanje uporabijo kopalne plenice. Prav tako je treba otroke s časa do časa opozoriti, naj odidejo na stranišče.


Kaj morate storiti, da bi sebe in druge kopalce zaščitili pred okužbami (nasvet NIJZ)?


* pred vstopom v bazen se oprhamo
* če imamo drisko, se ne kopamo
* odsvetujejo obisk kopališča osebam, ki so imele v zadnjih dveh tednih drisko
* urina in blata v vodo ne izločamo (otroku, ki še ne hodi samostojno na stranišče, oblečemo plenico).
* pred kopanjem uporabimo stranišče
* v vodo si ne izpihujemo nosu, ne izkašljujemo in si z vodo ne izpiramo ust
* med kopanjem vode ne požiramo
* po koncu kopanja se ponovno oprhajte

Bazenom, v katerih zavohate intenziven vonj ali opazite umazanijo na ploščicah, se raje izognite, saj so močne vonjave prisotne ravno v bazenih, ki so slabo vzdrževani.

FOTO: Igor Mali, Delo
FOTO: Igor Mali, Delo

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije