NAKUP

Ne boste verjeli koliko milijonov bo Nova KBM dala za Abanko

Objavljeno 20. junij 2019 18.17 | Posodobljeno 20. junij 2019 20.43 | Piše: STA, M. U.

Plačala bo  444 milijonov evrov.

FOTO: Tadej Regent, Delo
LJUBLJANA –  Slovenski državni holding (SDH) je danes v imenu države z Novo KBM podpisal pogodbo o prodaji stoodstotnega deleža Abanke. Nova KBM, ki je v večinski lasti ameriškega sklada Apollo, bo za Abanko odštela 444 milijonov evrov. Zaključek transakcije je pričakovati do konca leta – ob upoštevanju pridobitve soglasij pristojnih organov.

Nadzorni svet SDH je soglasje k prodaji Abanke Novi KBM podal v sredo, danes pa je sledil še podpis prodajne pogodbe, ko so razkrili tudi vrednost transakcije. Država bo v postopku prodaje prejela 511 milijonov evrov, in sicer iz že izplačanih dividend za lansko poslovno leto 67 milijonov evrov, iz kupnine pa 444 milijonov evrov, so sporočili iz SDH.

Večina bo šla za zniževanje javnega dolga

Na ministrstvu za finance so v sredo pojasnili, da bo 10 odstotkov kupnine namenjene za demografski rezervni sklad, 90 odstotkov pa za zniževanje javnega dolga.

S privatizacijo Abanke bodo zanjo prenehale omejitve pri poslovanju, ki jih je Evropska komisija postavila zato, da pred tekmeci na trgu ne bi imela prednosti. Nova KBM bo morala pridobiti soglasje Evropske centralne banke, pri kateri ti postopki v povprečju trajajo štiri do pet mesecev. Ker je lastnik Nove KBM sklad Apollo, ki je banko kupil v enakem privatizacijskem postopku, obljubljenem Evropski komisiji, je pričakovati, da ti roki ne bodo dolgi.
image
FOTO: Jože Suhadolnik

Nova KBM bo morala pridobiti tudi dovoljenje varuha konkurence. Skupaj z Abanko se bo njuna bilančna vsota povzpela na 8,71 milijarde evrov in na približno 22,5-odstotni tržni delež, s čimer se bo približala NLB z 8,81-milijardno bilančno vsoto. Nova KBM in Abanka imata skupaj okoli 2300 zaposlenih in okoli 100 poslovalnic plus 330 poštnih okenc Nove KBM, kjer se opravljajo tudi bančne storitve.

 
Deli s prijatelji