VELIKA UVRSTITEV

Naša županja med desetimi najboljšimi na svetu

Jasna Gabrič uvrstitev dojema kot veliko promocijo za Trbovlje in Slovenijo. Med njenimi izzivi povezava z avtocestno linijo ter skrb za okolje in čisti zrak.
Fotografija: Jasna Gabrič uvrstitev dojema kot priznanje, da dela dobro. FOTO: Arhiv Občine
Odpri galerijo
Jasna Gabrič uvrstitev dojema kot priznanje, da dela dobro. FOTO: Arhiv Občine

Med županjami z različnih koncev sveta je vroče, 27 jih namreč meri še zadnje moči na izboru za najboljšo županjo sveta. In med njimi je trboveljska Jasna Gabrič.

Na decembrskem plenarnem zasedanju predstavnikov regionalnih in lokalnih oblasti EU FOTO: Fred Guerdin
Na decembrskem plenarnem zasedanju predstavnikov regionalnih in lokalnih oblasti EU FOTO: Fred Guerdin
Čeprav je Gabričeva iz majhne Slovenije, iz Zasavja, se na lestvici nagrade World mayor prize drži odlično, čisto sveža novica namreč je, da so jo uvrstili med najboljših deset! Na katerem mestu v prvi deseterici je natančno, še ni znano. Kot nam je povedala, so bile kandidatke obveščene o tem, katere so med prvih deset, z natančno uvrstitvijo pa še niso seznanjene. Razglasitev bo sredi februarja, do takrat pa mora svoje delo opraviti še komisija; proučiti je treba eseje kandidatk, prešteti glasove in podobno, ne nazadnje pa si seveda tudi organizatorji želijo stopnjevati napetost do konca.


Gabričeva je ne glede na to, kako se bo razpletlo, nadvse zadovoljna že s sedanjo uvrstitvijo. »Kandidatura je dokaz, da Trbovlje niso več samo nekdanje industrijsko oziroma rudarsko mesto, ampak mesto, v katerem se odvijajo in rastejo nove zgodbe. Da sledimo smernicam, ki jim sledijo velika evropska mesta. Zato je ta nominacija seveda tudi velika promocija Trbovelj v Evropi in svetu, kar še posebno pozdravljam,« je povedala ob vstopu v tekmo s kolegicami. Če osvežimo, v tekmo za najboljšo županjo sveta je vstopila po predlogu kolegov iz Bruslja in osebnem premisleku. Nagrada je tokrat posvečena ženskam v lokalni samoupravi in dosežkom županj po svetu. Njihova uspešnost se ocenjuje na več področjih, kot so skrb za deprivilegirane skupine, vizija razvoja mesta, sodelovanje z drugimi občinami na lokalni in mednarodni ravni itd.

Svež veter

Rudarska dediščina v Trbovljah še živi: kolonija Njiva FOTO: Leon Vidic
Rudarska dediščina v Trbovljah še živi: kolonija Njiva FOTO: Leon Vidic
O tem je Gabričeva pisala v eseju za world mayor prize, ki so ga morale napisati vse kandidatke. O svojem drugem mandatu je na primer navedla, da ne bi še enkrat kandidirala, če bi bilo njeno delo že v prvem mandatu končano. »Z izzivi in nalogami je tako, da nenehno prihajajo. Glavni trije, ki me čakajo, so trenutno znižanje brezposelnosti, povezava Trbovelj z državno avtocestno linijo prek tunela Prebold in skrb za okolje ter čisti zrak,« pravi. In kakšni so občutki ob novici, da je uvrščena med najboljšo deseterico? »To je vsekakor velik poklon, velika čast, ki je ne pričakuješ. Sploh danes, v tem času. Zdi se mi kot neki svež veter, prijetno, skratka. Vesela sem, saj je to nedvomno velika promocija in dosežek, ne le zame osebno ali Trbovlje, ampak tudi Slovenijo. Ime Slovenije se dodatno pojavlja in omenja. Predvčerajšnjim sem bila denimo gostja okrogle mize mladih pripravnikov Evropske unije na temo ženske v evropski politiki na regionalnem in lokalnem področju, tam smo bili predstavnik iz Bruslja, predstavnica iz Španije, predstavnica Norveške in jaz. Take stvari so zagon za nadaljnje delo in smerokaz, da si na pravi poti,« še strne.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije