Naša podjetnica obupana: Ne morem delati, vse je zaprto, terjajo pa me za najemnino

Samozaposleni, ki najemajo prostore od zasebnih ponudnikov, so se znašli v veliki stiski.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen

Na naše uredništvo se je obrnila podjetnica iz okolice Ljubljane, ki se preživlja z opravljanjem kozmetičnih storitev. Zaradi ukrepov v času epidemije je v sredini marca sama zaprla svoj salon in tako ostala popolnoma brez dohodka. Poslovni prostor ima najet v trgovskem centru, ki ga upravlja Mercator. Bila je prepričana, da ji bodo prišli nasproti v tej kriznih časih in ji najemnino vsaj delno znižali, če že ne odpisali zaradi zaprtja trgovin po vzoru občin, a je doživela hladen tuš: vsebina obstoječih pogodb se ne spreminja, so ji pojasnili pri Mercatorju. Tam so še dodali, naj spremlja ukrepe, ki jih pripravlja vlada, in izkoristi ugodnosti.

Nekatere občine so medtem že sprejele odlok, da so podjetniki, ki imajo v najemu poslovne prostore v občinski lasti, za čas epidemije oproščeni plačila najemnine. Preverili smo, kako so v času epidemije poslovanje z najemniki uredili v večjih trgovskih središčih, ki so v zasebni lasti.

Mercator: Vlada pripravlja dodatne ukrepe

V Mercatorju odgovarjajo, da so najemnike v njihovih centrih obvestili o vseh ukrepih, ki jih je vlada že sprejela za pomoč gospodarstvu. »Po naših informacijah vlada pripravlja dodatne ukrepe, ki bi vsem podjetjem, ki so zašla v težave zaradi razglasitve epidemije (in v konkretnem primeru zaprli svoje trgovine, lokale ipd.) pomagala, predvsem na področju likvidnosti,« dodajajo.

Prek trgovinske zbornice so na problematiko najemnin že tudi opozorili vlado, zagotavljajo. »V tem trenutku torej rešitve za nastalo situacijo še ni, smo pa prepričani, da jo bomo v sodelovanju našli,« zaključijo v Mercatorju.

Kot je razvidno iz pisma, ki smo ga prejeli v uredništvo, so najemnike med drugim pozvali, naj spremljajo ukrepe vlade ter se po njih ravnajo. Prav tako svetujejo, naj se pri pristojnih državnih institucijah in bankah pozanimajo, kakšne možnosti in oblike pomoči jim v tej situaciji pripadajo.

V Supernovi in Sparu iščejo rešitve

V Sparovih centrih prav tako še vedno iščejo rešitve za situacijo z najemniki. »Vsi se prvič soočamo s tovrstno situacijo, ki zahteva precejšnjo mero prilagajanja in razumevanja, vendar verjamemo, da bomo v luči dobrega sodelovanja z vsemi našli optimalne rešitve,« so na kratko pojasnili.

Za tiste podjetnike, ki imajo prostore najete v centrih Supernova, želijo pristojni posledice krize primerno uravnotežiti. Kot zagotavljajo, so z najemniki stalno v stiku, saj se z njimi posvetujejo individualno. »V iskanju ustreznih rešitev želimo posledice primerno uravnotežiti. V tej situaciji ne more vseh posledic nositi samo ena stran, bodisi najemodajalec ali najemnik,« so prepričani v podjetju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije