AKTUALNO

Nas bo po žepu udaril višji RTV-prispevek?

Vodstvo že pripravlja osnovo za predlog vladi.
Fotografija: Višji prispevek ali manj vsebin? FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Višji prispevek ali manj vsebin? FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je v težavah. Po besedah generalnega direktorja zavoda Igorja Kadunca osnutek finančnega načrta RTVS za leto 2019 predvideva primanjkljaj v višini 3,1 milijona evrov. Tega sicer nameravajo pokriti s prodajo Eutelsatovih delnic.


Rezerv imajo še za dve leti ali tri, trdijo. Potem sta mogoča le še dva odgovora: povečati javna sredstva ali okrniti program. »To pa pomeni, da bo morala politika tudi povedati, kako bo spremenila zakon in kaj naj javna radiotelevizija preneha izvajati oziroma na koliko programov naj omeji svoje delovanje,« je še opozoril Kadunc.

Generalni direktor RTV Igor Kadunc: »Leto 2019 bo za RTVS odločilno.« FOTO: Voranc Vogel, Delo
Generalni direktor RTV Igor Kadunc: »Leto 2019 bo za RTVS odločilno.« FOTO: Voranc Vogel, Delo

Namera, da bi prihodnje leto pozitivno poslovali brez prodaje finančnih naložb, se je po Kadunčevih besedah zaradi povečanja programskih izdatkov, stroškov dela in fiksnih stroškov za vzdrževalne pogodbe pokazala kot nedosegljiva. Opozoril je, da so se v letih intenzivnega varčevanja ob nespremenjeni višini rtv-prispevka – trenutno znaša 12,75 evra – sredstva za program realno zmanjšala.


RTV-prispevek se lahko poviša do deset odstotkov


Kot je spomnil Kadunc, zakon določa, da lahko vlada rtv-prispevek poviša do deset odstotkov, vendar lahko to naredi s sprejetjem odločitve pred 1. septembrom 2019 za leto 2020. V vodstvu radiotelevizije so po njegovih besedah že začeli pripravljati podlage za predlog vladi, naj sprejme »ustrezni sklep o tem«.

Če bi se prispevek RTV, ki velja od januarja 2012, usklajeval z inflacijo, bi moral decembra lani namesto sedanjih 12,75 evra znašati 13,36 evra, so izračunali že v lanskem letnem poročilu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije