TEŽAVE

Napake v Kopru, ponovno šteli glasovnice

Preverili smo, zakaj je štetje glasovnic potekalo tako počasi.
Fotografija: Boris Popovič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Boris Popovič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

KOPER – Ob letošnjih lokalnih volitvah smo nestrpno pričakovali rezultate Državne volilne komisije (DVK). A ponekod je objava trajala precej časa. Denimo v Kopru, kjer smo o bolj zanesljivih rezultatih pravzaprav izvedeli šele naslednji dan. Pa niso bili edini. Rezultati so počasi kapljali tudi denimo iz Celja in Izole.



Zakaj je trajalo toliko časa, smo najprej preverili pri DVK. Tam so nas usmerili na pristojne občinske volilne komisije. Iz Kopra, kjer bodo župana dobili po drugem krogu, so potrdili, da je štetje res trajalo dlje kot na prejšnjih volitvah: »V Mestni občini Koper potekajo volitve za župana, občinski svet, člane svetov 22 krajevnih skupnosti, predstavnike italijanske narodnostne skupnosti v občinskem svetu, predstavnike italijanske narodnostne skupnosti v nekaterih svetih krajevnih skupnosti in predstavnike sveta Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper. Glede na navedeno je jasno, da volivci prejmejo najmanj tri, pripadniki italijanske narodnosti pa celo šest glasovnic, kar delo volilnih odborov dodatno oteži. Mestna občina Koper je razdeljena na 22 krajevnih skupnosti, te pa so za volitve v svete krajevnih skupnosti razdeljene na 105 volilnih enot (za primerjavo: večina občin ima v posamezni krajevni skupnosti le eno volilno enoto). Posledica te razdelitve je tudi veliko število volišč, v Mestni občini Koper jih je 80, poleg teh pa še volišče za predčasne volitve. Prav tako je treba omeniti, da so pred štirimi leti delo občinske volilne komisije (ko gre za ugotavljanje izidov KS) opravljale volilne komisije krajevnih skupnosti. Te komisije so bile z zadnjimi spremembami zakona o lokalnih volitvah odpravljene, tako da njihovo celotno delo sedaj opravlja občinska volilna komisija.«

...
...

Ker so bile napake pri delu volilnih odborov pogoste (neizkušenost nekaterih članov odborov), je občinska volilna komisija morala ob pregledu neveljavnih glasovnic in zapisnikov volilnih odborov v nekaterih primerih opraviti ponovno štetje glasovnic.

Možne zlorabe?

Kje pa so glasovnice pričakale naslednji dan, da so preprečili zlorabe? »Vse glasovnice so bile pospravljene v zaklenjenih prostorih, ki so bili zapečateni z ustrezno varnostno nalepko. Poleg navedenega je celotna stavba občinske uprave pod videonadzorom,« še dodajajo.

Z Mestne občine Celje in Občine Izola odgovore še pričakujemo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije