V ZADNJIH DNEH

Napadi po telefonu, pošti, družabnih omrežjih ... RTV Slovenija je ogorčena

Objavljeno 20. februar 2020 17.15 | Posodobljeno 20. februar 2020 22.40 | Piše: STA, S. U.

RTVS ostro obsoja napade na novinarje in novinarsko delo.

FOTO: Tomi Lombar, Delo
Radiotelevizija Slovenija (RTVS) opozarja, da se v zadnjih dneh na novinarje, urednike in druge njihove zaposlene stopnjujejo napadi in pritiski po telefonu, elektronski in navadni pošti ter na družbenih omrežjih. Razumejo jih kot napad na novinarsko delo in RTVS kot javni medijski servis ter jih ostro obsojajo.

»Blatenje dela novinarjev, ustvarjalcev in javnega medija z namenom diskreditacije in omejevanja svobode izražanja kaže na pritisk in željo po vmešavanju v neodvisno uredniško politiko in je kot takšno nedopustno in nesprejemljivo. Je izraz nedostojnih, netolerantnih in ozkogledih posameznikov,« so zapisali na RTVS.

Takšni grobi napadi ožijo polje medijske svobode in svobode izražanja. Načini in njihova intenzivnost, kakršni še nismo bili priče nikoli doslej, pa kažejo na resno grožnjo svobodnemu in neodvisnemu novinarstvu, novinarskemu delu in temeljnim postulatom demokracije, so opozorili. Ob tem pa so dodali, da tudi sedanja politična in družbena realnost nikakor ne opravičujeta takšnega vedenja in poskusov vplivanja na RTVS.

Izgubila se je tudi profesionalna solidarnost

Na RTVS so poudarili, da je v Sloveniji treba okrepiti kulturo javnega dialoga in za vsako ceno ohraniti neodvisnost in avtonomnost novinarstva. Po njihovem mnenju je žalostno, da se je v posameznih primerih povsem izgubila tudi profesionalna solidarnost.Slovenski javnosti pa obljubljajo, »da bo RTV Slovenija, ne glede na grobe napade, nespodobne pritiske in žaljive zapise posameznikov in interesnih skupin, svoje delo še naprej opravljala neodvisno, strokovno, verodostojno in objektivno«. Odkrite grožnje zaposlenim na RTVS pa že dosledno predajajo policiji.
Deli s prijatelji