POKUŠINA

Najmlajše in babice povezuje miza

Društvo podeželskih žena Sončnica pripravilo pokušino dobrot. Sodelovali tudi upokojenci ter otroci in vzgojiteljice iz vrtca Rožle.
Fotografija: Dobrote grosupeljske velike noči FOTOGRAFIJE: Primož Hieng
Odpri galerijo
Dobrote grosupeljske velike noči FOTOGRAFIJE: Primož Hieng

GROSUPLJE – V grosupeljski knjižnici je minulo sredo že dišalo po velikonočnih praznikih, saj so članice Društva podeželskih žena Sončnica iz Grosupljega pripravile 16. velikonočno razstavo. Z rokodelskimi izdelki, tudi v prazničnem duhu, so se jim pridružile babice iz Društva upokojencev Grosuplje. Skupaj so pripravile lep uvod v predpraznične dni, saj je tik pred vrati cvetna nedelja.

Babice imajo spretne prste.
Babice imajo spretne prste.

Tudi letos so se sončnice potrudile in obiskovalcem knjižnice delček praznovanja pripravile z razstavo, ogledom in pokušino dobrot. »Tako kot vsako leto so tudi letos razstavo s svojimi izdelki popestrili otroci in vzgojiteljice iz vrtca Rožle,« je dejala Tatjana Novljan, predsednica Društva podeželskih žena Sončnica.

Grosupeljski župan dr. Peter Verlič se je ob ogledu pisane razstave spomnil časov svojega otroštva: »Kot otroci smo nestrpno čakali na veliko noč, predvsem na pirhe, šunko in potico, ki so nam polepšali praznike. To ni samo naš največji krščanski praznik, temveč je tudi del naše identitete. To je nekaj, na kar smo Slovenke in Slovenci lahko ponosni.«

Ob ogledu razstave so se cedile sline.
Ob ogledu razstave so se cedile sline.

Direktorica Matične knjižnice Grosuplje Roža Kek je dejala, da je razstava znanilka velikonočnega praznovanja, ki ga moramo razumeti v dveh dopolnjujočih se smereh. »Prva je tista globlja, povezana z duhovnostjo in osebnim doživetjem vsakega posameznika. Druga je ustvarjalna, ki ob zunanjih znamenjih praznovanja omogoča dodatne oblike ustvarjanja kulinaričnih dobrot s simbolnimi pomeni ter velikonočnih izdelkov, ki obogatijo naše rodove in prenašajo tradicijo iz roda v rod.

Tako kot v preteklosti je tudi letos v središču dogajanja miza, za katero dr. Emilijan Cevc pravi, da je tiha spremljevalka življenja. Letošnja velikonočna miza Društva podeželskih žena Sončnica je povezala najmlajše in njihove vzgojiteljice iz vrtca Rožle s spretnimi rokami babic iz društva upokojencev in z vsemi, ki smo prišli na razstavo.«

Andreja Jaklič je pripravila štrukeljčke s šunko.
Andreja Jaklič je pripravila štrukeljčke s šunko.

Pred ogledom velikonočnih jedi in rokodelskih izdelkov je vse skupaj blagoslovil župnik Boštjan Modic iz župnije Grosuplje ter spregovoril o posameznih simbolih bližajočih se praznikov.

Sončnice se v društvo povezujejo in združujejo že več kot 20 let. »Potrebo po združevanju čutimo kot nujno, saj potrebujemo družbo, da se sprostimo, pogovorimo in si poskušamo pomagati,« je še povedala predsednica Novljanova.

Dobrote grosupeljske velike noči FOTOGRAFIJE: Primož Hieng
Dobrote grosupeljske velike noči FOTOGRAFIJE: Primož Hieng

»Pri tem smo začutile potrebo, da se predstavimo tudi širše. Poznane smo doma in širše, smo članice Zveze kmetic Slovenije, ki povezuje sorodna društva. Hvaležna sem vsem našim članicam, predhodnim predsednicam in vsem, ki nas pri delu podpirajo in nam pomagajo. Udeležujemo se strokovnih predavanj in tečajev o različnih temah pa tudi občnega zbora na Zvezi kmetic Slovenije. Z organizacijo številnih srečanj, ekskurzij in povezovanjem s sorodnimi stanovskimi organizacijami doma in v tujini si širimo krog znancev, prijateljev in somišljenikov. Tako je naše življenje bolj razgibano, zanimivejše in pestrejše.«


Udeležujejo se državnih tekmovanj, razstav in ocenjevanj izdelkov, kot so poprtniki, pletenice, štrudlji, štruklji, kruh in druge dobrote. »Vesele smo, da smo prejele že številna priznanja.

Leta 2016 je naše društvo organiziralo prvo državno razstavo in ocenjevanje šunk v testu, ponosne pa smo, da smo letos več kot uspešno izpeljale že četrto tovrstno srečanje. Vesele smo tudi, da nam vsako leto uspe pripraviti velikonočno razstavo,« je sklenila Novljanova. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije