PARADA STARODOBNIKOV

Naj traktoristka je Kodričeva ta mlada

V Gadovi peči razstava mehano opreme s kulinaričnim vrhuncem. Popestrila jo je parada starodobnikov.
Fotografija: Traktoristke so vzbujale še posebno veliko zanimanja. FOTOgrafije: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Traktoristke so vzbujale še posebno veliko zanimanja. FOTOgrafije: Osebni arhiv

V Gadovi peči, znani kot zibelki cvička, se lahko pohvalijo z nadvse dejavnim vinogradniško-turističnim in kulturnim društvom. To že 13. leto na vse mogoče načine skrbi za to, da bi se sloves prelepega vinorodnega kraja širil po Sloveniji in zunaj naših meja.

Želijo ji povrniti nekdanjo slavo z vrsto prireditev, ki jih pripravljajo, kot sta denimo tekmovanje v kuhanju vinogradniškega ajmuhta in martinovanje, ki je v Gadovi peči res nekaj posebnega. Letos so ponesli ime svojega kraja v svet z že drugim cvičkovim festivalom narodno-zabavne glasbe.
Takole se je pripeljal Bili.
Takole se je pripeljal Bili.

Ponašajo se s tremi cvičkovimi princesami, slovensko vinsko kraljico, ambasadorjem cvička in vitezom vina slovenskega viteškega reda, mnogimi častnimi člani, med katerimi najdemo najuglednejše Slovence, in še bi lahko naštevali. Imajo najboljši cviček v letu 2019 pa tudi dežurne zidanice, kjer poskrbijo, da iz njih nihče ne pride domov lačen ali žejen.
 

Razstava mehano opreme


Pred kratkim so gadi in gadičke pripravili demonstracijo nove mehanske opreme v organizaciji Agromehanike Kranj in domače tovarne Ino. Dogodek je pritegnil mnogo novosti željnih vinogradnic in vinogradnikov. Prava paša za oči so bili starodobni traktorji in njihovi upravljavci, še posebno veliko pozornosti pa so bili deležni tisti, kjer so za krmilom sedele ženske. Te so se, na navdušenje gledalcev, potegovale za naslov naj traktoristke.

Najstarejši traktor na prireditvi, letnik 1952, je pripeljala lanska zmagovalka Anja Poldan. Z najbolj izvirnim traktorjem s kosilnico in starodobno sejalnico se je pripeljal Marjan Tomše. Traktor kramer K15, letnik 54, je bil posebna paša za oči, saj ga je gospodar, Jože Budič iz Podgračenega, res vzorno obnovil. Nič manj lep ni bil traktor porsche, letnik 64, s katerim se je v družbi psa Bilija (imel je posebno urejen prostor na njem) pripeljala Zinka Oštrbenk iz Žejnega. S Stojanskega Vrha se je z ursosom, ki je bil poleg IMT nekoč kar kultni traktor manjših kmetovalcev, pripeljala skupina vinogradnic in vinogradnikov družine Gramc.


Za naj traktoristko je bila razglašena Ana Klemenčič, Kodričeva ta mlada, ki je sicer iz Poljanske doline, a z vsem srcem tako pri svojem Luki, kakor pravijo Komatarjevim v Gadovi peči. Zmagovalka tekmovanja se je razveselila lepih daril, med drugim darila glavnega sponzorja Dewal in darilnega bona AFP-ja iz Dobove.

Dogajanje se je končalo z dobro pijačo in jedačo. Obiskovalci popoldanskega dela prireditve so se gostili z lovskim golažem, večerno pojedino pa je organizirala gostilna Račič. Pilo se je zmagovalno vino iz lokalnega ocenjevanja, kjer že vrsto let zmaguje družina Kvartuh. Manjkala ni niti glasba, obiskovalci so uživali ob zvokih Mladih Dolenjcev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije