PGD HAJDOŠE

Naj gasilska vas na svetu

Objavljeno 19. marec 2019 17.43 | Posodobljeno 19. marec 2019 17.43 | Piše: A. A.

V akciji Iščemo naj prostovoljno gasilsko društvo tokrat PGD Hajdoše. Njihova avtocisterna znamke TAM potrebna zamenjave.

Del operativne enote po lanskem neurju v domačem kraju FOTO: PGD Hajdoše
HAJDOŠE – Ko se je 27. januarja 1954. leta pri Francu Pesku v Hajdošah zbralo 42 vaščanov z namenom, da ustanovijo lastno gasilsko društvo, verjetno nihče ni verjel, da bo to tako uspešna zgodba. Orodje in opremo so sprva hranili kar pri Peskovih doma, pet let po ustanovnem zboru so s prostovoljnih delom zgradili dom, a ta je zaradi vse več članov postal premajhen. Kupili so parcelo in postavili novega, in ta z nekaj popravki in prizidki stoji še danes.
image
Del operativne enote po lanskem neurju v domačem kraju FOTO: PGD Hajdoše

Prvo gasilsko vozilo, ki so ga nabavili leta 1960, je bil vojaški kamion dodge, ki so ga preuredili za potrebe gasilskega društva. Danes imajo tri avtomobile, med njimi je avtocisterna znamke TAM. In prav njo bi radi v PGD Hajdoše s pomočjo našega natečaja zamenjali.
image
Ekipe članic A, članic B in članov B so na olimpijadi v Franciji (2013.) dosegle zgodovinski uspeh. FOTO: PGD Hajdoše

»Naša avtocisterna ima že precej let na grbi, saj je bila izdelana leta 1985. Avtomobil je vzdrževan, a ni več kos današnjim potrebam. Če bi šlo po vrstnem redu in glede na denar, ki se ga v naši občini Hajdina namenja nakupu gasilskih vozil, bi lahko nov tovornjak na cesto postavili šele leta 2027. Takrat pa bo tamič star že dobrih 42 let,« je pojasnil predsednik PGD Hajdoše Davorin Vidovič.
image
Gasilski dom PGD Hajdoše FOTO: PGD Hajdoše

»Za avtomobil, ki bi po tipizaciji in kategorizaciji društva ustrezal našim potrebam, je treba odšteti dobrih 220 tisočakov, kar ni majhen zalogaj. Zbrali smo že prve informativne ponudbe, in te so pokazale, da je trenutno najugodnejša šasija proizvajalca Volvo,« je nadaljeval. Od uvedbe davčnih blagajn so se morali odpovedati organizacijam veselic, so pa že nekaj let najboljši organizator tekmovanja za pokal Gasilske zveze Slovenije.

V društvu so ponosni na člana Zvonka Glažarja, ki je podpoveljnik Gasilke zveze Slovenije, PGD Hajdoše pa je najbolj prepoznavno po tekmovalnih desetinah, ki so uspešne na evropski ravni. Udeležili so se že osmih olimpijad in skupaj osvojili sedem naslovov olimpijskih prvakov.
Če bi čakali v vrsti, bi novo avtocisterno dočakali šele leta 2027.


Zgodovinski uspeh za društvo in slovensko gasilstvo so dosegli leta 2013 na gasilski olimpijadi v Mulhousu v Franciji, ko so vse tri ekipe PGD Hajdoše osvojile prvo mesto in zlato kolajno. Še nikoli prej se na gasilsko olimpijado niso uvrstile tri tekmovalne ekipe iz istega društva, kaj šele da bi vse tri zmagale. Vas Hajdoše so zato tedaj mnogi poimenovali najbolj gasilska vas na svetu. 
Deli s prijatelji