PROTI VLADNIM UKREPOM

Na ulicah več tisoč protestnikov, Janša pa: protest pod jugoslovansko zastavo (FOTO)

Protest je minil mirno.
Fotografija: Protest v Ljubljani 8. maja. FOTO: Bralec Miha
Odpri galerijo
Protest v Ljubljani 8. maja. FOTO: Bralec Miha

V središču Ljubljane je več tisoč protestnikov na kolesih in peš izražalo nasprotovanje vladnim ukrepom v času epidemije koronavirusa. Zbrali so se na Trgu republike nasproti parlamenta, ki je ograjen. Nekateri so nosili transparente, kolesarji zvonili z zvončki, nekateri pa celo s kravjimi zvonovi. Območje je preletaval policijski helikopter. Čeprav je policija morebitne protestnike pozvala, naj s seboj ne vozijo otrok, pa vsi tega niso upoštevali.
 
Preberite tudi:
V parlamentu vre: najprej prekinitev seje, nato protestni odhod

 

Protivladni kolesarski protesti v Ljubljani 8. maja. FOTO: Blaž Samec
Protivladni kolesarski protesti v Ljubljani 8. maja. FOTO: Blaž Samec
Protestnike so v središče mesta spremljali policisti in po megafonu opozarjali, da protest ni organiziran in naj upoštevajo navodila. Že pred tem so vse pozvali k spoštovanju predpisov in opozorili, da bodo protestniki videonadzorovani.

Protest je minil mirno, udeleženci, pretežno srednje in mlajše generacije, so s krožno vožnjo v koloni na kolesih izražali svoje nestrinjanje z omejevanjem svobode in drugimi ravnanji vlade. Slišati je glasne vzklike 'lopovi!', na transparentih je mogoče prebrati nekatere zapise, kritične do vlade, pa tudi do predsednika republike Boruta Pahorja.



Protestov so se udeležili tudi nekateri politiki, med njimi prvak Levice Luka Mesec in poslanec Miha Kordiš, sindikalist Branimir Štrukel in Damir Črnčec, nekdanji sekretar v vladi Marjana Šarca, sicer pa nekdanji zaveznika Janeza Janše.



Protesti so se napovedovali tudi za nekatera druga mesta po državi, kjer pa se je zbralo manj ljudi. V Kopru se je na Ukmarjevem trgu zbralo nekaj deset protestnikov, ki so kratek čas krožili po tamkajšnjem parkirišču in nase opozarjali z glasnim zvonjenjem in transparenti, na primer 'Vlada naj odstopi' ter 'Lopove v zapor, svoboda narodu!'.

Malo pred 22. uro pa se je na twitterju oglasil Janša. V angleščini je zapisal, da je »v času pandemije koronavirusa ekstremna levica v Sloveniji organizirala protivladne protste pod komunistično jugoslovansko zasravo, poslanci iz Evropske stranke socialistov pa so nisili majice s sliko množičnega morilca J. B. Tita. V Ljubljani, Mariboru, leta 2020«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije