Nabiralci gob, pozor: inšpekcija na delu, globe so visoke

Gozdarska inšpekcija bo junija začela nadzirati tudi vožnjo v naravnem okolju.
Fotografija: Z globo 200 evrov se kaznuje posameznik, ki pri rekreativnem nabiranju plodov, zelnatih rastlin, mahov in gob preseže dovoljeno količino dveh kilogramov. FOTO: Oste Bakal, Delo
Odpri galerijo
Z globo 200 evrov se kaznuje posameznik, ki pri rekreativnem nabiranju plodov, zelnatih rastlin, mahov in gob preseže dovoljeno količino dveh kilogramov. FOTO: Oste Bakal, Delo

Gozdarska inšpekcija bo junija začela poostreni nadzor vožnje v naravnem okolju ter nadzor nabiranja gozdnih sadežev in plodov. V tem času inšpekcija beleži povečano število obiskovalcev gozdov. Namen nadzora je, kot pojasnjujejo na ministrstvu za kmetijstvo, zmanjšati število kršiteljev in opozoriti širšo javnost na spoštovanje tuje lastnine, primerno obnašanje v gozdu in na nevarnost objestnežev, ki z vožnjo uničujejo in ogrožajo naravno okolje, živali in obiskovalce.


Predvidene kazni so enake kot lani


• Za posameznika je v primeru nedovoljene vožnje zunaj gozdnih cest zagrožena globa 400 evrov.
• Za uporabo gozdne ceste v nasprotju z določenim režimom uporabe, nedovoljeno vožnjo s kolesom brez motorja zunaj gozdnih cest in označenih gozdnih poti, za prekoračitev dovoljene količine pri rekreativnem nabiranju plodov, zelnatih rastlin, mahov in gob je zagrožena globa 200 evrov.
• Za vožnjo, ustavitev ali parkiranje vozilo na motorni pogon v naravnem okolju je zagrožena globa za posameznika 40 evrov. Leta 2019 so izrekli dve opozorili in izdali devet glob.



Koliko kršitev in glob so lani izdali?


• Zaradi vožnje zunaj gozdnih cest razen za namene gospodarjenja z gozdovi in reševanja je bilo izdano eno opozorilo, dvakrat izrečen opomin in šestkrat izrečena globa.
• Zaradi nedovoljene vožnje s kolesom zunaj gozdnih cest so bile izrečene tri globe. Skupaj s policijo so lani izvedli 15 nadzorov zunaj rednega delovnega časa.
• Gozdarska inšpekcija je v letu 2019 izvedla 29 nadzorov nabiranja gob in pri tem zaradi kršitev izrekla dve globi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije