OKUŽENI ŠOLARJI

V slovenskih šolah odkrili bakterijo, ki lahko povzroči smrt

Objavljeno 28. marec 2019 18.12 | Posodobljeno 28. marec 2019 22.56 | Piše: T. V.

Okuženi so šolarji osnovne šole v Luciji in Zalogu.

Simbolična fotografija. FOTO: Thinkstock
LUCIJA – Več učencev osnovne šole Lucija se je okužilo s salmonelo, ki so jo otroci najverjetneje dobili v šolski jedilnici, je poročal Svet na Kanalu A. Štirje otroci pa so se s salmonelo okužili tudi v osnovni šoli Zalog v Ljubljani. Več okužb s to bakterijo so sicer ugotovili pri več osebah v Zalogu, so še poročali.

Uradno so salmonelo v osnovni šoli Lucija potrdili pri devetih otrocih. Simptome, značilne za salmonelo, je imelo kar 90 učencev. Štirje otroci so imeli tako hude težave, da so jih sprejeli v bolnišnico, ostali so se zdravili doma.

Salmonelo so zaznali tudi pri eni od zaposlenih, ki dela v šolski kuhinji. Kaže, da je prav ta oseba otrokom prek hrane, ki jo je pripravila, prenesla nevarno bakterijo. Za dokončen odgovor bo treba počakati na izvide preiskave.

Lahko povzroči tudi smrt
Salmonele so bakterije, ki povzročajo okužbe pri živalih in ljudeh. Pri človeku povzročajo različne klinične slike črevesnih okužb (vnetje želodčne in črevesne sluznice z bruhanjem, drisko, akutni gastroenterokolitis, trebušni tifus, paratifus, sepso ...). Poznanih je prek 2500 različnih serotipov salmonel.

Salmonele lahko povzročijo dve vrsti bolezni: netifusno salmonelozo in trebušni tifus oziroma paratifus. Netifusne salmoneloze so lahko zelo neprijetne za bolnika, potekajo z vročino in s trebušnimi težavami. Običajno minejo same po sebi, potrebno je le nadomeščanje tekočine in elektrolitov. Lahko pa se razvije huda oblika s smrtnim izidom (enoodstotna smrtnost), na svoji spletni strani navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Bolezen se pri najpogostejši obliki netifusne salmoneloze pojavi 6−72 ur po zaužitju živila, onesnaženega s salmonelami. Bolezen se začne naglo, s slabostjo in z bolečinami v trebuhu, s povišano telesno temperaturo in z drisko, blato ima lahko primešano sluz in kri. Nekateri bolniki bruhajo.

Običajno bolezen izzveni v 4−7 dneh in pri večini bolnikov zadostuje nadomeščanje tekočine in elektrolitov. Lahko pa se razvije v hudo obliko, ko bolnik zaradi pogostih iztrebljanj izgubi veliko tekočine, kar lahko privede do hude izsušitve (dehidracije) in je potrebno bolnišnično zdravljenje.


Salmonelo so sicer februarja našli v slovenskem kebabu, zato je urad za varno prehrano ukazal umik oziroma odpoklic izdelkov.
Deli s prijatelji