POMOČ

Na pogorišču bodo gradili duhovniški dom

Po požaru v mrzli februarski noči je brez strehe nad glavo ostalo 12 ljudi. Tudi s pomočjo Krambergerjevega sklada se pogorelci postavljajo na noge.
Fotografija: Pogorelcem iz Velike Nedelje (ček drži rešitelj Matic Majcen) ste pomagali tudi vi, dragi bralci Slovenskih novic.
Odpri galerijo
Pogorelcem iz Velike Nedelje (ček drži rešitelj Matic Majcen) ste pomagali tudi vi, dragi bralci Slovenskih novic.

VELIKA NEDELJA – Janko Majcen, njegova partnerica Marija in mama Otilija ter sin Matic pa Marta in Ivan Možina, partnerja Štefan Rajh in noseča Svetlana Korošec ter drugi iz sedmih prleških družin ne bodo pozabili noči na zadnji dan letošnjega februarja. Med torkom, 27., in sredo, 28., so morali pred polnočjo in pri zunanji temperaturi 20 stopinj pod ničlo zapustiti tople postelje in zbežati iz večstanovanjske hiše.
Hišo so morali podreti. FOTOGRAFIJE: OSTE BAKAL
Hišo so morali podreti. FOTOGRAFIJE: OSTE BAKAL

Nekaterim se je uspelo vsaj dobro obleči in obuti, rešiti dokumente in denarnice, drugim ne. Vseeno so lahko srečni, da se je najmlajši stanovalec, takrat še ne 18-letni srednješolec Matic Majcen, s prijatelji nekoliko dlje zadržal v vaški gostilni. Ko se je vrnil in opazil, da je nekaj narobe, je nemudoma zbudil očeta, nato je znak za preplah dosegel tudi sosede. Če Matičevega alarma ne bi bilo, bi se lahko končalo tudi tragično.
Mnogi so ostali brez vsega.
Mnogi so ostali brez vsega.

Na začetku je bilo težko, saj so ostali brez strehe nad glavo in imetja, a počasi se postavljajo na noge. Vsi, ki so zadnji februarski dan prebili v bližnjem gasilskem domu, imajo novo bivališče. Eni so v najem dobili občinsko stanovanje, drugi so si kaj sami kupili, nekateri so odšli na sosednjo Hrvaško, saj so bili tukaj le začasno.

Potem ko so poslopje porušili, pogorelci niso ostali sami, saj ste jim poleg ormoške občine, mnogih posameznikov, organizacij in društev pomagali tudi vi, dragi bralci Slovenskih novic. Naključje je hotelo, da smo zbrana sredstva iz Krambergerjevega sklada odnesli v Prlekijo prav na dan, ko je polnoletnost praznoval rešitelj Matic Majcen.


Majcnovi so bili v požaru med najbolj prizadetimi; po katastrofi so si kupili starejšo hišo v bližnjih Mihovcih, ki jo zdaj obnavljajo in opremljajo. V istem kraju sta občinsko stanovanje dobila starejša zakonca Možina, v bolj oddaljenem Humu pri Ormožu pa sta ga dobila partnerja Rajh-Korošec, ki sta se medtem že razveselila dojenčka.
 

Rešili nepokretnega


Tiste mrzle noči je okrog polnoči zagorelo zaradi dotrajanosti dimnika. Ena izmed stanovalk v pritličju Marija Škrinjar je pripovedovala, da so jo tik pred polnočjo zbudili glasno zvonjenje in vzkliki: »Hitro ven, hitro ven, gorimo!« Pograbila je torbico in stekla na dvorišče. Ko so gasilci prihiteli iz le nekaj metrov oddaljenega gasilskega doma, so zublji že zajeli ostrešje. V stavbi so ostali še trije ljudje, med njimi nepokretni moški. Gasilec PGD Velika Nedelja Anej Puklavec je pripovedoval, kako malo je manjkalo, pa bi se zgodila tragedija: »Ko smo vstopili v objekt, nam je točno pred vrati tistega nepokretnega gospoda padel strop na tla.«


Tako gasilcem ni preostalo drugega, kot da so moškega reševali skozi okno. Človeška življenja so rešili, kljub posredovanju številnih gasilcev pa je ogenj popolnoma uničil stanovanjski del objekta, ki je v cerkveni lasti. V poslopju je bilo sedem najemniških stanovanj. Po požaru so objekt podrli, zdaj tam načrtujejo gradnjo doma za upokojene duhovnike. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije