UKC LJUBLJANA

Na otroški intenzivni le še 2 pediatra

Objavljeno 01. marec 2018 15.22 | Posodobljeno 01. marec 2018 15.22 | Piše: Tina Horvat

Trenutno na plačilnem seznamu 5 zdravnikov, od 1. maja le še dva. Zdravniki opozarjajo, da je zdravje otrok ogroženo, saj bi jih moralo biti 20.

Vodstvo UKC Ljubljana in kirurške klinike Aleš Šabeder, Jadranka Buturović Ponikvar, Matjaž Veselko in Ivan Vidmar zagotavljajo, da je na otroški intenzivni terapiji vse pod kontrolo. FOTO: Leon Vidic
LJUBLJANA – Prav neverjetne, sramotne, predvsem pa za zdravje skrajno nevarne razsežnosti dobiva te dni še ena zgodba iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Po mnogih zapletih in aferah v programu zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami, v katerem je zaradi neurejenih razmer umrlo več otrok, se katastrofalno zapleta tudi na otroški intenzivni terapiji, kjer se odvija pravi kadrovski cunami.

image
Januarja je odstopil vodja enote za otroško intenzivno terapijo Gorazd Kalan, prejšnji teden še zdravnica. FOTO: Blaž Samec

Vodstvo: za otroke je varno

Po januarski odpovedi vodje enote za intenzivno terapijo Gorazda Kalana je prejšnji teden po 22 letih odpovedala delovno razmerje še ena izkušena zdravnica, trije zdravniki so bili že pred tem prerazporejeni, eden se je upokojil, ena zdravnica pa je na enoletnem izobraževanju v tujini. Na oddelku, kjer bi po normativih za najtežje bolne otroke moralo skrbeti kar 20 pediatrov intenzivistov, bosta konec maja ostala le še dva redno zaposlena zdravnika. »V tem trenutku nas je pet zdravnikov na plačilnem seznamu, v rednem delovnem razmerju. Res pa je, da bosta prvega maja dva,« je povedal predstojnik Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo (KOOKIT) Ivan Vidmar. In še, da bodo konec leta dobili še pet formiranih specialistov, ki bodo končali specialistični izpit, nostrifikacijo ali prišli s porodniškega dopusta.

Prejšnji teden je po 22 letih odpovedala delovno razmerje še ena izkušena zdravnica.

Vendar pa je od prvega maja do konca leta kar dolgo obdobje. Kdo bo v tem času poskrbel za malčke, ki potrebujejo 24-urno oskrbo? So njihova življenja ogrožena? Vodstvo UKC zatrjuje, da ne. Tako je novi generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder pojasnil, da je stanje resno, a da ga bodo izboljšali, strokovni direktor kirurške klinike prof. dr. Matjaž Veselko pa je razložil, da so se povezali z mariborskim UKC, ki bo zagotovil varstvo kritično bolnih otrok za severovzhod države, s kolegi s Hrvaške pa se dogovarjajo, da bi prišli pomagat zagotavljati neprekinjeno zdravstveno varstvo.
»Za zdaj lahko rečem, da so stvari pod nadzorom, za otroke je poskrbljeno, je varno in tudi v prihodnosti bomo naredili vse, da bo tako ostalo,« je zagotovil Veselko.

image
Na pomoč bodo klicali hrvaške zdravnike.

Zdravniki: ni več varno

A vodilnim v tej zdravstveni katastrofi bi le težko verjeli, da lahko tako na horuk in z vseh vetrov zbrani zdravniki dobro strokovno poskrbijo za male paciente, ki ležijo na oddelku, ki zaradi pomanjkanja sredstev in skrhanih medsebojnih odnosov razpada že zadnjih deset let. Ne nazadnje je javna skrivnost, da so zdravniki s tega oddelka že ves čas opozarjali vodstvo, naj jim zagotovi sredstva za kakovostno delovanje, da potrebujejo nove kadre, ker se nekateri dobri upokojujejo, da so izgorevali ob trudu za paciente in da tega pač niso zdržali. A jih vodstvo nikoli ni slišalo, nasprotno, tisti, ki so opozarjali, so bili šikanirani in so nazadnje morali oditi.

Uradnega razloga za odpoved zdravnice ne poznamo, je pa pred odpovedjo v pismu zdravniški zbornici, kot je poročal časnik Delo, zapisala: »Trije specialisti v nobenem primeru ne moremo kompetentno poskrbeti, da bi delo potekalo varno za bolnike, ne nazadnje niti za zdravnike ne. Slabi odnosi pa so bili posledica nereševanja težav.« 
Deli s prijatelji