RAZGLEDNA TOČKA

Na Kurešček po pozitivno energijo

Gorenjski upokojenci obiskali dolenjsko razgledno in energetsko točko.
Fotografija: S Kureščka je prelep razgled. Foto: Janez Planinc
Odpri galerijo
S Kureščka je prelep razgled. Foto: Janez Planinc

Pohodniki Društva upokojencev Preddvor so pripravili pohod na Kurešček, 826 metrov visok hrib na južnem robu Ljubljanskega barja, 24 kilometrov od Ljubljane. Na izhodišču v Želimljah je rahlo pihalo, vendar so se udeleženci na strmem vzponu zelo hitro ogreli.

S Kureščka je prelep razgled. Foto: Janez Planinc
S Kureščka je prelep razgled. Foto: Janez Planinc

Za varno pot je skrbel vodnik Janez Planinc. Hodili so po lepi gozdni poti in se občasno na planem razgledovali po čudoviti pokrajini. Po skoraj dveh urah hoje so skozi zaselek Visoko prišli do znamenite božjepotne cerkve na Kureščku, posvečene Mariji, kraljici miru.

Kot božjepotno središče cerkev na Kureščku omenja že Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske. Prvo Marijino svetišče je na tem hribu stalo že v 15. stoletju. S Kureščka se lepo vidi velik del Slovenije, tudi tokratnim pohodnikom je pogled zaradi lepega vremena segel vse do zasneženih Karavank, Storžiča in Zaplate, Kamniško-Savinjskih Alp in proti jugovzhodu do Turjaka.

Počitek pri znameniti božjepotni cerkvi Foto: Janez Planinc
Počitek pri znameniti božjepotni cerkvi Foto: Janez Planinc

Na postajah križevega pota na Kureščku je pozitivna energija, v cerkvi se ta še nekajkrat poveča. Na ljudi deluje zdravilno, pravijo radiestezisti, na energetskih mestih se marsikje sprostijo blokade, ki nastanejo zaradi stresa, energijskih šokov ali škodljivega sevanja. Ime Kurešček zagotovo izvira iz turških časov, ker so ljudje na tem mestu kurili kresove in tako opozarjali na turške vpade.


Cerkev so večkrat prezidavali in povečevali, dokler ni v 18. stoletju dobila baročnega videza. Med drugo svetovno vojno je bila lažje poškodovana, po vojni pa je propadala, dokler je niso verniki in romarji po letu 1990 znova povsem obnovili.

Preddvorski upokojenci so se s Kureščka po krožni poti skozi naselji Golo in Slatnik vračali proti izhodišču in pohod zaključili s prijetnim klepetom ob kavi v Želimljah. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije