KRAJA IDENTITETE

Na facebooku lažni Marjan Šarec

Objavljeno 25. junij 2019 13.08 | Posodobljeno 25. junij 2019 13.08 | Piše: Tomica Šuljić

Predsedniku vlade na družabnem omrežju ukradli identiteto. Na to je tudi sam opozoril svoje sledilce.

Premier pravi, da ne uporablja Facebookovega messengerja za komunikacijo. FOTO: Jure Eržen
KAMNIK – Facebook je postal najbolj razširjeno družabno omrežje tudi na sončni strani Alp, uporabniki so vseh starosti in poklicev. Da je knjiga obrazov (kot bi lahko dobesedno prevedli ime omrežja) lahko lažna izkušnja, so spoznale tudi Slovenke, s katerimi so pod lažno identiteto navezali stik ameriški vojaki ali drugi lomilci src, ki so si nato sposodili denar in izginili v digitalni svet.
image
Šarec je sam opozoril na goljufa, ki ljudi nagovarja v njegovem imenu. FOTO: Facebook

Novo pa je, da nekdo ukrade identiteto predsedniku slovenske vlade Marjanu Šarcu, čeprav to sploh ni tako težko, kot se zdi; v danem primeru si je neznana oseba (glede na pravilnost slovenščine gre verjetno za Slovenca in ne tujca) inštalirala program za klepetanje prek facebooka messenger, ki ga ima marsikdo tudi na mobilnem telefonu, ter si nadela Šarčevo sliko z uradnega profila Marjana Šarca na facebooku. Nato je začel dodajati Slovence in Slovenke – najverjetneje si jih je izbral kar s Šarčevega seznama podpornikov na facebooku, saj se jim je sprva zahvalil za podporo.

Čez nekaj dni je lažni Šarec povprašal »Pozdravljeni in kako ste danes?« Odgovor očitno ni pomemben, saj se nadaljuje z vprašanjem »Ali ste zaprosili za katalog zvezne pomoči za domačo pomoč?« Ker sogovorec nima pojma, o čem melje lažni premier, slednji nadaljuje: »CFDA je nov program, ki ljudem z denarjem pomaga ohranjati življenjski standard po vsem svetu. Pomagajo ljudem, da dobijo nov avto in boljše življenje za rast naroda.« Iz dosedanje prakse je jasno, da bi bili interesenti na koncu ogoljufani za denar.
Obljubljenega denarja ni!
Tadej Hren z nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost opozarja, da gre v večini primerov za goljufije z vnaprejšnjim plačilom: »Nekdo vam obljublja večjo količino denarja, vendar pa morate pred tem plačati raznorazne stroške: za odprtje računa, za nakazilo denarja, za provizije ipd. Obljubljenega denarja pa seveda nikoli ne dobite.«


Ker Šarec aktivno uporablja facebook, je kar prek njega opozoril svoje sledilce: »S strani uporabnikov FB sem bil obveščen, da nekdo komunicira v mojem imenu prek facebook messengerja. Če ste dobili tovrstno sporočilo, ga ignorirajte, saj gre za lažni profil oziroma krajo identitete.« Sicer pravi premier še dodaja: »Sam nikakor ne uporabljam takega načina komunikacije.«

Sicer pa se vprašajte, zakaj bi premier države prek facebooka nagovoril prav vas? In kako to, da se od vseh Slovenk in Slovencev na facebooku (kjer je praktično vsak drug državljan) odločil prav vam deliti finančne nasvete?
CFDA je nov program, ki ljudem z denarjem pomaga ohranjati življenjski standard po vsem svetu.


Dejansko obstaja ameriški katalog zvezne pomoči – a malo je verjetnosti, da bi »ljudje z denarjem«, ki jih nagovarja tat identitete, končali v njem. Najverjetnejša postaja bi lahko bila najbližja policijska postaja, kjer bi oddali prijavo zoper neznanca, ki vas je napetnajstil na spletu. Na neverjetne ponudbe na spletu se pač ne kaže odzivati. 
Deli s prijatelji