MUČENJE DOMAČIH ŽIVALI

Mučena bika in telico morali zaklati

Ladislava Lešnika iz Hramš bodo ovadili zaradi suma mučenja živali. Ne ve, zakaj ju je imel pripeta na tako tesno verigo.
Fotografija: Ladislav Lešnik trdi, da poškodbe niso bile tako hude. FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Ladislav Lešnik trdi, da poškodbe niso bile tako hude. FOTO: Mojca Marot

ŽALEC – V vasici Hramše, na kmetiji Ladislava Lešnika, je bil sredi avgusta inšpekcijski odvzem dveh bikov, in to po anonimni prijavi, da lastnik za živali naj ne bi ustrezno skrbel. Če običajno slišimo, da se po prijavi nič ne zgodi, so se tokrat pristojni odzvali zelo hitro. Kot nam je potrdil Božidar Pezdevšek s Policijske uprave Celje, so bili od občanov o sumu mučenja živali v Hramšah, na območju Policijske postaje Žalec, obveščeni 10. avgusta malo pred 13. uro. Še istega dne, uro pozneje, so tja odšli žalski policisti skupaj z dežurno veterinarsko inšpektorico.


»Ugotovili smo, da je imel 64-letni moški v hlevu neprimerno privezana dva bika. Zaradi poškodb, ki jih je odkrila veterinarska inšpektorica pri dveh bikih, je zanju odredila prisilni zakol. Zoper 64-letnega moškega bomo na Okrožno državno tožilstvo v Celju podali kazensko ovadbo zaradi domnevnega mučenja živali,« je povedal Pezdevšek. In dodal, da policisti omenjenega moškega še niso obravnavali zaradi podobnih kaznivih dejanj.

Januarja še nista bila poškodovana

Policisti in veterinarska inšpektorica so se še isti dan odzvali na anonimno prijavo. FOTO: Mojca Marot
Policisti in veterinarska inšpektorica so se še isti dan odzvali na anonimno prijavo. FOTO: Mojca Marot
»Uradni veterinar celjske enote Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je opravil ogled kraja dogodka in ugotovil, da sta bili v hlevu dve živali, ena moškega in ena ženskega spola, obe v dobri rejni kondiciji, a sta imeli vidne poškodbe vratne mišičnine zaradi pretesne verige, s katero sta bili privezani. A živali nismo odvzeli, pač pa sta bili zaradi dobre rejne kondicije odpremljeni v zakol v odobreno klavnico. Tudi tam so bile ugotovljene lokalizirane površinske poškodbe na vratu,« so po našem poizvedovanju med drugim pojasnili v službi za odnose z javnosti ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot so še dodali, ima uradni veterinar oziroma veterinarski inšpektor v skladu s 43. členom zakona o zaščiti živali pravico, da začasno ali trajno odvzame žival in prepove stike skrbniku, če je to nujno za zaščito živali. V tem primeru, ko so bika in telico odpeljali v zakol, bodo iz kupnine najprej pokrili stroške postopka, morebitno razliko pa izplačali skrbniku. Veterinar je bil sicer na kmetiji v začetku leta, konkretno januarja, ko je opravil tudi cepljenje obeh govedi proti bolezni modrikastega jezika (BT). A takrat na živalih ni bilo vidnih poškodb, so še pojasnili na pristojnem ministrstvu.

Hlev zdaj prazen

Da je bil obisk policije in veterinarske inšpektorice zanj precejšen šok, nam je na dvorišču kmetije skrušeno priznal kmet Ladislav Lešnik. Povedal nam je, da sta bili to edini živali, ki ju je redil v hlevu. Ko smo ga pobarali, zakaj ju je imel pripeti tako, da sta dobili poškodbe vratu, je sklonil glavo in dejal, da ne ve, kako to. Vrat hleva ni hotel odpreti, češ da je zdaj itak prazen in ni kaj videti. Na kmetiji mu delajo družbo še muce in pes.

Bika in telico so odpeljali iz hleva. FOTO: Mojca Marot
Bika in telico so odpeljali iz hleva. FOTO: Mojca Marot
Kot nam še pove Lešnik, je že nekaj mesecev sam za vse, natančneje od aprila letos, ko je njegovo 11 let mlajšo partnerico zadela možganska kap. Ona je odtlej pri svoji sestri, ki skrbi zanjo, saj ji sam ne bi bil sposoben zagotoviti ustrezne nege, jo pa redno obiskuje in o njej govori zelo spoštljivo. »Do takrat, ko je bila tu, je skrbela za vse, odtlej sem za vse sam,« tiho reče. Ko ga vprašamo, kako velika je njegova kmetija, pove, da 25 hektarjev. »Krme je bilo vedno dovolj za živali,« reče Ladislav, ki sta mu že pred leti umrla oče in mati.

»Tak revež je vse življenje, zdaj, ko je ostal čisto sam, pa se res malce težko znajde. Zato ga kdaj povabimo na kosilo, ker vemo, da si sam ne kuha, pa vedno najde kak izgovor. Po svoje se nam smili,« smo slišali od sosede. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije