NAŠLI SO JU OB ŽELEZNICI

Mrtvi našel ob tirih: ju je povozil vlak ali kdo umoril?

Martin Požar prepričan, da so mu ubili dve prijazni psički. Po skoraj 14 dneh iskanja so ju našli ob železniških tirih.
Fotografija: To je železniška proga, kjer je Martin našel mrtvi svoji dve psički. FOTO: Martin Požar
Odpri galerijo
To je železniška proga, kjer je Martin našel mrtvi svoji dve psički. FOTO: Martin Požar

Trinajst dni. Toliko časa je Martin Požar iz Slavine pri Postojni živel v negotovosti zaradi nenadnega izginotja svojih dveh, tri leta starih psičk pasme husky Miše in Honey. Nato pa je prišel petek, 3. april, ko je bilo vsakega upanja konec. Psički so namreč mrtvi našli ležati na železniških tirih nad bližnjo Matenjo vasjo. A za njuno smrt ni bil kriv vlak, ampak po vsej verjetnosti človeška krutost. Prizor, na katerega je takrat naletel Požar, se bo zagotovo še nekaj časa vtisnil v njegov boleč spomin.

Psički sta bili zelo igrivi in prijazni do vsakogar. FOTO: Martin Požar
Psički sta bili zelo igrivi in prijazni do vsakogar. FOTO: Martin Požar

Pri Miši je bila namreč, kot nam zatrdi, dobro vidna strelna rana, Honey pa je bila pokončana s topim predmetom, saj je bila njena glava zelo močno poškodovana. Tistega večera je še pravi čas prišel do železniške proge in tako od tam odstranil nesrečni psički, saj je čez pet minut že pripeljal vlak. Požar domneva, da je tisti, ki se je znesel nad Mišo in Honey po vsej verjetnosti želel prikriti svoje dejanje oziroma, da je vse vnaprej dobro načrtoval, saj gre za območje, kjer vlaki pogosto povozijo divjad. Pa tudi že pred 20 leti je tam vlak že povozil enega psa. Sogovornik nas ob tem opozori še na eno pomembno dejstvo, in sicer da pri Miši v njeni strelni rani niso našli metka.

Zmagujejo borci in ne psihopati

Psički je sicer Požar nazadnje videl v soboto 21. marca. Razloži nam, da sta bili obe zelo prijazni do ljudi in hkrati tudi zelo igrivi. Tistega dne sta bili le za kratek čas izpuščeni iz zelo prostornega pesjaka, kjer sta imeli urejeno svoje domovanje. V igrivosti sta se nato nekoliko odmaknile stran od hiše in se skupaj vrnili nekaj minut pred eno uro zjutraj v nedeljo, kot je opazil na posnetku lastne videonadzorne kamere. Od takrat naprej pa se je vsa sled za njima izgubila. V nedeljo ob pol šestih zjutraj jo je tako začel iskati s svojim štirikolesnikom, a zaman. Istega dne se mu je oglasil tudi sosed, ki mu je povedal, da sta bili psički ob enih zjutraj na njegovem dvorišču in da sta se zaganjali nad njegovega psa. Ker je mislil, da gre za volkova, pa je zaprl svoja dvoriščna vrata. Psički pa sta nato odšli neznano kam.
Črno-bela Miša in belo-rjava Honey. FOTO: Martin Požar
Črno-bela Miša in belo-rjava Honey. FOTO: Martin Požar


»Ko smo ju našli, smo ju doma do 6. aprila spravili v hladilnico. Potem smo ju predali Veterinarski postaji Postojna in zamrznili na predlog Veterinarskega inštituta Ljubljana in sedaj čakamo na klic kriminalistov, da prevzamejo v pogled in preiskavo,« nam je pojasnil Požar. Predvideva, da je storilec igrivi psički poklical k sebi, pri tem pa je Honey pokončal s topim predmetom, Mišo pa je v begu ustrelil. »Vedno bosta z mano, kjerkoli bom. Tudi to, kar so vama naredili, nas ne loči. Le še bolj sta me ojačale, da postanem to, kar sem. Zmagujejo borci in ljubitelji živali, ne pa psihopati, ki lahko kaj takega naredijo tem tako ljubkim bitjem. Resnica enkrat vedno pride na površje in to zelo hitro v tem času, ki ga bijemo z vsemi nevščenostmi. Radu vaju imam,« je svoj zapis na Facebooku Miši in Honey še posvetil Požar.
Psički sta bili mrtvi najdeni ob železniški progi nad Matenjo vasjo. FOTO: Martin Požar
Psički sta bili mrtvi najdeni ob železniški progi nad Matenjo vasjo. FOTO: Martin Požar

Psa povožena in nista umrla nasilne smrti

In kaj pravijo na policiji. Na PU Koper so nam odgovorili, da je občan na oziroma ob želežniški progi v bližini vasi Matenja vas 4. aprila okoli 17. ure našel dva poginula psa. »Doma je v pogovoru z drugimi občani ugotovil, da sta bila kadavra poginulih psov podobna pogrešanim psom, katerih fotografijo je pred dnevi objavil občan na družbenih medijih. O najdbi so obvestili lastnika, ta pa je to prijavil na Policijski postaji Postojna,« so nam pojasnili in nadaljevali, da je lastnik kadavre psov sam odpeljal v Vetrinarsko postajo Postojna, kjer jih je prevzela in pregledala dr. vet. med.. »Pri pregledu trupel obeh psov ni našla znakov nasilja ali celo strelnih ran. Kadavra sta že približno 15 dni v fazi razpadanja. Pri enem od psov je bilo ugotovljeno, da ima zlomljeno hrbtenico ter čeljust, drugi pa izpah kolka in večjo rano, ki bi lahko bila posledica udarca oziroma trka. Povedala je da, glede na dejstvo, da sta bila kadavra psa najdena na železniških tirih, obstaja velika možnost, da je v živali trčil oziroma jih povozil vlak,« pravijo na PU Koper. In sklenili, da policisti tako z zbiranjem obvestil niso ugotovili, da bi psa umrla nasilne smrti, zato niso potrdili razlogov za sum, da je bilo izvršeno kaznivo dejanje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije