STROŽJI REŽIM

Možno samo v Sloveniji! Bolnišnica odira starše bolnih otrok

Strožji režim parkiranja je razjezil uporabnike. Eden od očetov odšteje tudi 50 evrov na mesec.
Fotografija: Kako naj mamica, ki pride sama z otrokom, parkira zunaj bolnišničnega območja, se sprašujejo starši. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Kako naj mamica, ki pride sama z otrokom, parkira zunaj bolnišničnega območja, se sprašujejo starši. FOTO: Guliver/Getty Images

MURSKA SOBOTA – Kar besen je bil mlajši očka Davor z območja Beltincev, ki ga je šokirala novost, povezana z ureditvijo parkiranja na območju murskosoboške bolnišnice. Še posebno ker so pri tem najbolj prizadeti majhni otroci oziroma njihovi starši, predvsem pa invalidi. Odločil se je spregovoriti v imenu vseh bolnikov in staršev, ki imajo bolne oziroma invalidne otroke.

»Splošna bolnišnica Murska Sobota je začela pred dvema tednoma zaračunavati prihod v bolnišnico z osebnim vozilom. In bilo je že več primerov, ki potrjujejo, da gre za sramotno dejanje, kot mi je rekel eden izmed zdravnikov, ki se ne želi izpostavljati. Zelo žalostno je, da se tako polni bolnišnična blagajna. Moja dveletna hči ima denimo levo stransko hemiparezo in potrebuje tedenske nevrofizioterapije, ki bi jih morala imeti po izvidu zdravnika iz UKC Maribor dvakrat na teden, vendar niti to ni bilo mogoče, ker SB Murska Sobota ni mogla zagotoviti dovolj nevrofizioterapevtk, zato hodimo enkrat na teden samoplačniško,« razlaga Davor.
Na parkirišču vzpostavljajo red, pravijo v bolnišnici.
Na parkirišču vzpostavljajo red, pravijo v bolnišnici.

A to po njegovem niti ni tako pomembno kot dejstvo, da ima njegova hči enkrat na teden nevrofizioterapijo in enkrat na teden delovno terapijo, obe trajata dobrih 45 minut, lahko pa se še zavleče. »Ko žena sama pride s hčerko na terapijo, mora pri vstopu v bolnišnico vzeti listek, na katerem piše, da imaš 15 minut časa, da avto brezplačno odpelješ zunaj bolnišničnega območja. Zdaj pa mi razložite, v čem je smisel tega. Plačujemo zdravstveno zavarovanje za nevrofizioterapije, poleg tega pa so nam začeli zaračunavati parkirišče. Ena ura stane dva evra, zgodi se, da kdaj ne pridemo do avtomobila pravočasno, in plačati moramo štiri evre za terapijo. Vsak teden ima še delovno terapijo, zna se zgoditi, da ima še logopeda, in če to seštejemo, gre 12 evrov na teden samo za parkiranje, kar je v enem mesecu 50 evrov. Sramota! Gre za vse otroke s posebnimi potrebami. Z njimi na terapije običajno pride eden od staršev, ker drugi morda po vse dneve dela in nimajo nikogar, da bi jim pomagal. Kako naj mamica z otrokom s cerebralno paralizo parkira zunaj bolnišničnega območja, kjer je ceneje, in pride do otroškega oddelka, ki je okrog 500 metrov oddaljen od zunanjega parkirišča?« je razočaran sogovornik.

»Prejšnjo nedeljo sem bil ves dan v službi, žena me kliče ob 19. uri, da je hči dobila 39 stopinj vročine in da gre z njo na urgenco k dežurnemu zdravniku. Pri vhodu je vzela listek in pustila avto pred urgenco na več kot pol praznem parkirišču. Nekaj čez 20. uro sem se v bolnišnici ustavil tudi sam in naenkrat sta tam dva avtomobila: ženo so po pregledu s hčerko po uri in pol čakanja zadržali na otroškem oddelku. Kaj naj naredim? Njen avto pustim vso noč stati na parkirišču v SB Murska Sobota za 50 evrov, ker je hči prišla nujno na urgenco in so jo zadržali v bolnišnici? Nekako sem moral oba avta spraviti domov,« nam je še razložil oče bolne deklice.
Bojan Korošec, direktor SB Murska Sobota, je prepričan, da bodo le tako uredili stanje na območju bolnišnice. FOTO: Oste Bakal
Bojan Korošec, direktor SB Murska Sobota, je prepričan, da bodo le tako uredili stanje na območju bolnišnice. FOTO: Oste Bakal

Naslednje jutro se je odločil, da mora »te reči izvedeti čim več ljudi«. »S skupnimi močmi si moramo prizadevati za ureditev stanja v našem zdravstvenem sistemu. Vse, kar je povezano z njim, gre s svetlobno hitrostjo na slabše. Sramotno dejanje SB Murska Sobota za vse bolnike, otroke, ki potrebujejo obisk na urgenci in tedenske terapije,« je dejal in pokazal račun, s katerim potrjuje, da je moral minulo nedeljo zvečer plačati 4 evre.

»Razumem, da se plača parkirišče, toda kako naj ljudje pridemo na območje bolnišnice in pripeljemo invalidnega ali bolnega otroka? Če gre le eden od staršev, je to tako rekoč nemogoče. Moja hči niti ni hudo invalidna, žal je veliko staršev še na slabšem,« je še dejal sogovornik.
Direktor SB Murska Sobota Bojan Korošec, dr. med., specialist kardiolog, nam je pojasnil, da od 27. maja v SB Murska Sobota velja nov sistem parkiranja znotraj bolnišnice, ki je bil uveden zaradi težav, ki so se pojavljale, med njimi neupravičeno koriščenje, parkiranje za mnogo dlje, kot je bilo dogovorjeno, in s tem primanjkovanje parkirnih mest.


»Od omenjenega datuma velja cena parkiranja znotraj bolnišnice dva evra na uro. Če se bolnika samo pripelje, je parkiranje prvih 15 minut brezplačno, prav tako je prvih 15 minut brezplačno parkiranje za vse gibalno ovirane osebe. Plačila parkirnine znotraj bolnišnice so oproščeni pacienti razvojne ambulante in krvodajalci. Za te velja, da na vhodu pri parkomatu vzamejo listek za parkiranje ter ga podpisanega in s pečatom, ki ga dobijo od osebja, kjer so imeli obravnavo, predajo varnostni službi ob izhodu iz bolnišnice. Podobno urejen sistem imajo preostale slovenske bolnišnice, konkretno smo se pozanimali v primerljivih bolnišnicah SB Izola, SB Slovenj Gradec, SB Novo mesto in SB Jesenice. Tam je treba parkiranje znotraj in v bližini bolnišnice plačati, pri čemer je izjema SB Jesenice, ki ima poleg plačljive garažne hiše na voljo še dve brezplačni parkirišči zunaj bolnišnice,« je pojasnil prvi mož pomurske regijske bolnišnice. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije