LJUDJE UJETI POD DREVESI

Opozorilo geologov ob hudih nalivih, v ozračju pa puščavski prah

Morje je poplavilo nižje dele obale, padavine bodo zajele vso Slovenijo.
Fotografija: Zemeljski plaz. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Zemeljski plaz. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Zaradi nizkega zračnega tlaka, polne lune in močnega juga sta danes povišani valovanje in plimovanje morja. Po podatkih Arsa je morje ob dopoldanski plimi poplavilo nižje dele obale v višini okoli 20 centimetrov.



Vremenoslovci napovedujejo pestra popoldne in večer. Blaž Šter je zapisal (nelektorirano): »Za oktober burno nevihtno dogajanje.Močnejša nevihta trenutno na Notranjskem. Vrh oblačnosti je približno 12 km visoko. Vreme se zaradi močnih J-JZ vetrov zelo hitro spreminja, marsikoga je zmočilo... V ozračju pa puščavski prah. Fronta je še zahodno od nas.«


Preti nevarnost, kjer je nekoč že bila težava

Zaradi namočenosti tal je povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni države, je danes sporočil Geološki zavod Slovenije. Verjetnost zemeljskih plazov se veča sorazmerno s količino padavin. Prebivalci območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, pa tudi na zastajanje vode.


Ljudje ujeti v avtomobilih

Sicer pa uprava za zaščito in reševanje poroča o več posredovanjih zaradi nalivov v tem dnevu.

Ob 12.59 je občino Loška dolina zajelo močno neurje. Veter je na več lokacijah poškodoval ostrešja stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrl več dreves, eno od teh je padlo na telefonski vodnik in ga poškodovalo. Na cesti Leskova Dolina–Kozarišče je podrtih nekaj dreves, med katerimi so ujete osebe v vozilih.

Ob 12.43 se je na relaciji Maribor–Radlje ob Dravi v naselju Brezno (občina Podvelka) podrlo drevo čez cesto. Gasilci PGD Brezno-Podvelka so drevo razžagali in očistili cestišče.
FOTO: Jože Suhadolnik 
FOTO: Jože Suhadolnik 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije