PRIJAVE

Mobinga in trpinčenja v javni upravi skoraj ni

Z izjemo na kulturnem ministrstvu, kjer so v zadnjih dveh letih prejeli prek sto prijav. 
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – Na štirih ministrstvih ter v desetih vladnih službah v zadnjih dveh letih ni bilo nobene prijave nadlegovanja zaposlenih, piše Delo. Sicer pa je po podatkih Urada vlade za komuniciranje največ prijav mobinga, nadlegovanja in podobno v zadnjih dveh letih prejela svetovalna služba na ministrstvu za kulturo (101), sledi ministrstvo za obrambo (52), medtem ko je na ministrstvu za kmetijstvo zabeleženih šest prijav.

Kot še poudarjajo, zakon o delovnih razmerjih prepoveduje trpinčenje ter spolno in drugo nadlegovanje na delovišču, delodajalci pa so dolžni zagotavljati okolje brez tovrstnih ekscesov in za ta namen sprejeti ustrezne ukrepe. Zaposlene v javnem sektorju sicer varujejo še drugi predpisi, med drugim imenovanje vsaj enega svetovalca za pomoč in informiranje.

Med prijavami mobinga so tudi: neustrezna komunikacija, nalaganje preveč dela, prikazovanje posameznikovih odločitev kot napačnih, ignoriranje podrejenih.

Da so razmere in odnosi res slabi, kažejo prijave na ministrstvu za kulturo. Kot poudarja tamkajšnja svetovalka, ne gre za odnose zadnjih mesecev, pač pa se to vleče že iz mandatov zadnjih dveh ministrov pred Dejanom Prešičkom. Z njim je le sodu izbilo dno. 

Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije