ANKETA

Množično podprli konec premikanja ure

Objavljeno 11. november 2018 08.44 | Posodobljeno 11. november 2018 08.41 | Piše: STA, T. V.

Večina meni, da bi ukinitev premikanja pozitivno vplivala na zaposlene.

Bo premikanju ure naslednje leto odklenkalo? FOTO: Jože Suhadolnik
LJUBLJANA – Ukinitev premikanja ure ne bi imela bistvenega vpliva na gospodarstvo, je pokazala anketa Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). Tako je ocenilo 99 odstotkov od 960 v anketi sodelujočih obrtnikov in podjetnikov, nekateri so celo menili, da bo ukinitev premikanja ure pozitivno vplivala na zaposlene.

Kot so sporočili iz OZS, je 92 odstotkov anketiranih za ukinitev premikanja ure. Za 95 odstotkov vprašanih je uskladitev časovnega pasu z državami članicami EU in s sosednjimi državami zelo pomembna, saj bi poenotenje časa na notranjem trgu EU pozitivno vplivalo na gospodarstvo, predvsem zaradi usklajenih delavnikov. Da prehodno obdobje pred dokončno ukinitvijo premikanja ure ni potrebno, je ocenilo 99 odstotkov vprašanih.

Urine kazalce zdaj premikamo dvakrat letno – zadnji vikend v marcu, ko preidemo na poletni čas, in zadnji vikend v oktobru, ko se vrnemo na naravni oz. s Soncem usklajeni zimski čas.

Odločitev do aprila 2019

Evropska komisija je sredi septembra predlagala, da bi se premikanje ure odpravilo že prihodnje leto, a so prometni ministri konec oktobra na neformalnem srečanju ocenili, da bo to zelo težko uresničljivo, saj da je treba razrešiti nekatere notranje pomisleke. Po predlogu komisije naj bi se države tudi same odločile, ali bodo za stalno uvedle poletni ali zimski čas. A je predlog izvedljiv le, če ga bodo potrdile vse članice in Evropski parlament. Po predlogu komisije naj bi članice Bruselj nato do aprila prihodnje leto obvestile, ali so se odločile za poletni ali zimski čas.

Slovenci za ukinitev

Evropska komisija je poleti izvedla javno posvetovanje, v okviru katerega se je 84 odstotkov od 4,6 milijona v posvetovanju sodelujočih Evropejcev izreklo proti premikanju ure. Ta številka sicer pomeni manj kot odstotek celotnega prebivalstva v EU.

V Sloveniji se je spletnega posvetovanja udeležilo 0,73 odstotka ljudi, 87 odstotkov jih je podprlo ukinitev premikanja ure, 13 odstotkov pa bi jih obdržalo trenutno ureditev. 80 odstotkov jih je navedlo, da imajo s premikanjem ure negativne ali zelo negativne izkušnje.
Deli s prijatelji