Mlaj na Titovem trgu (FOTO)

Zaradi zaščitnih ukrepov letos postavitev s pomočjo strojev.
Fotografija: Višji je od petnadstropne občinske zgradbe. FOTO: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Višji je od petnadstropne občinske zgradbe. FOTO: Jože Miklavc

Običajno smo v tem obdobju po vsej Sloveniji v čast delavskemu prazniku postavljali mlaje. Praznik je združeval krajane in spodbujal k sodelovanju. Zaradi omejitev druženja in gibanja med kraji in občinami se bo to v tem kronavirusnem letu precej spremenilo.

Mlaj, ki so ga pripeljali iz Šentilja, je visok približno 26 metrov. FOTO: Jože Miklavc
Mlaj, ki so ga pripeljali iz Šentilja, je visok približno 26 metrov. FOTO: Jože Miklavc
V Velenju so že v sredo, 22. aprila, ob dnevu Zemlje, na Titovem trgu postavili mlaj v sodelovanju s krajani KS Šentilj in Cirkovc ter prostovoljci, in sicer s pomočjo strojne mehanizacije. Vitek, približno 26 metrov visok mlaj je daroval Mihael Miklavžin, po domače Solak iz Šentilja pri Velenju. Znano je, da za ta simbolični mlaj drevo podarijo krajani iz KS Cirkovce, Šentilja pri Velenju in že nekaj let tudi iz središča Velenja, ker so okrasna drevesa prerasla urbane mere in jih občani odstopijo v korist mestne skupnosti.


Cirkovčani in Šentiljčani so sicer znani po tem, da mlaj postavljajo ročno – kot stari postavljavci s parnimi lesenimi drogovi in posebnim orodjem, lesenimi pikli s kovinskimi konicami ter žrdjo, s katero so premikali in podstavljali deblo mlaja iz vodoravne lege v navpično. To nevarno in fizično zahtevno delo je vedno vodil starešina, ki je moral biti vešč in odločen mož, da je delo potekalo varno in učinkovito. V zadnjem obdobju je za to odgovoren Drago Kolar, strokovni delavec v Premogovniku Velenje, prostovoljec in častni občan MO Velenje.

Da je delo potekalo na varni razdalji sodelujočih, so poskrbeli pri mestni upravi, postavljanje mlaja sta osebno nadzirala podžupan Peter Dermol ter njegov odgovorni vodja sektorja komunalnih storitev Tone Brodnik. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije