Mladi zdravniki: Bojimo se, da trenutni ukrepi niso dovolj učinkoviti

Okuženih je vsak dan več. Včeraj ob 14. uri je bilo pozitivnih na novi koronavirus 286 ljudi.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Slovenija se intenzivno bori proti novemu koronavirusu. Po zadnjih javno objavljenih podatkih, ti so od včeraj do 14. ure, je pozitivnih 286 oseb. Vlada oziroma njeni predstavniki skoraj vsak dan stopi pred medije in govori o ukrepih. Pa so ti uspešni, predvsem pa, ali so pravočasni?

Izjemno tanka meja


»Ključno je, kdaj so vzpostavljeni dovolj uspešni ukrepi, ki preprečijo širjenje okužbe. Že en dan zamude povzroči izjemno veliko razliko v obremenjenosti zdravstvenega sistema in nepotrebnih smrti. Meja med tem, da se okužba dalje širi po eksponentni krivulji, in tem, da število okuženih začne upadati, je izjemno tanka! Bojimo se, da trenutni ukrepi niso dovolj učinkoviti,« so zapisali Mladi zdravniki Slovenije.

Ob tem opozarjajo na morebitni scenarij glede koronavirusne bolezni v Sloveniji:
  • 1. scenarij: ukrepi vlade, sprejeti 16. 3. 2020, so uspešni. Največja obremenitev bolnišnic bi bila v prvem tednu aprila: potrebnih okrog 500 hospitalizacij, od tega 120 na intenzivnih enotah.
  • 2. scenarij: sedanji ukrepi niso dovolj učinkoviti. Ta model predvideva dodatne ukrepe konec marca, če bi bili ti uspešni, bi sredi aprila potrebovalo hospitalizacijo 1800 bolnikov, od tega skoraj 500 na intenzivnih enotah. Po naših podatkih imamo v Sloveniji 200 postelj na intenzivnih enotah, večina je zasedena že v običajnih razmerah!

Kako se epidemija pri nas dejansko razvija, preberite na naši posebni koronavirusni podstrani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije