ODVZEM ZVERI

Ministrstvo predlaga odstrel 200 medvedov in 11 volkov

Objavljeno 11. junij 2019 19.46 | Posodobljeno 11. junij 2019 19.46 | Piše: T. K.

Kot kaže, so kmetje s protesti uspešno vplivali na oblikovanje interventnega zakona in ureditev razmer z naraščanjem števila zveri. 

FOTO: Ljubo Vukelič, Delo
LJUBLJANA – Ministrstvo za okolje in prostor bo vladi predlagalo interventni zakon o odvzemu 200 medvedov in 11 volkov, saj se je izkazalo, da je neizvajanje rednega odvzema medvedov in volkov za kmete vsak dan težje.
 
Dejstvi, ki govorita v prid odvzemu, sta naraščanje v gozdovih in ugodno stanje medvedov ter volkov v Sloveniji. Ministrstvo se zaveda, da je zelo pomembno, da je na področjih, kjer zveri bivajo, mogoče sobivanje z ljudmi. Na ministrstvu predlagajo, da je interventni zakon začasna rešitev, s katerim bi poskrbeli za krhko ravnovesje med ugodnim stanjem zveri in ohranitvijo tolerance do zveri med ljudmi. V veljavi bi ostal do sprejetja novega odloka za redni odvzem medvedov in volkov iz narave.

Med 750 in 900 naj bi bilo trenutno medvedov v Sloveniji, letos pa še dodatnih 150 mladičkov.


Spomnimo, da je bilo v zadnjem času veliko razburjenja med kmeti, ki jim zveri pobijajo živino, in ljudmi, ki živijo na območjih, kjer si zveri upajo vedno bliže človeškim naseljem. Več o protestu razjarjenih kmetov pred parlamentom preberite v prispevku Grozljivi prizori poklanih živali sredi Ljubljane: Tukaj imate pa vohajte, o grožnjah kmetov s protesti, če vlada ne uredi razmer, pa v prispevku Prestrašeni prebivalci: napadajo že v okolici vrtcev in šol.
Deli s prijatelji