VLADA 2018

Ministrskim kandidatom prižgali zelene luči

Na tnalu sta bila tudi Fakin in Bratuškova. 
Fotografija: Predstavitev kandidatke za ministrico za infrastrukturo Alenke Bratušek pred odborom DZ za infrastrukturo.  FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Predstavitev kandidatke za ministrico za infrastrukturo Alenke Bratušek pred odborom DZ za infrastrukturo.  FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – V DZ so nadaljevali zaslišanje ministrskih kandidatov, ki jih je predložil premier Marjan Šarec. Poslanci so vsem dali zeleno luč, so pa iz LMŠ sporočili, da bo Šarec kljub torkovi potrditvi Tugomirja Kodelje na pristojnem odboru za ministra za javno upravo predlagal drugega kandidata. Ime naj bi bilo znano v četrtek.
    
V središču pozornosti sta bili danes predvsem kandidat za ministra za zdravje Sama Fakina in kandidatka za infrastrukturno ministrico Alenke Bratušek, sicer pa so poslanci zaslišali še kandidate za ministre za okolje Jureta Lebna, za kulturo Dejana Prešička in za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika.

Predstavitev kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina pred odborom DZ za zdravstvo. FOTO: Leon Vidic, Delo
Predstavitev kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina pred odborom DZ za zdravstvo. FOTO: Leon Vidic, Delo


Člani odbora DZ za zdravstvo so Fakinovo kandidaturo potrdili z 12 glasovi za in petimi proti. Fakin, ki prihaja iz ministrske kvote LMŠ, je med prioritete postavil učinkovito upravljanje zdravstvenega sistema, boljše upravljanje javnih zdravstvenih zavodov, finančno stabilizacijo zdravstva z novimi viri financiranja in meritve kakovosti v zdravstvu.

Bratuškovo je matični odbor zaslišal v dveh delih. Da je primerna za infrastrukturno ministrico, je menilo 11 članov odbora, proti pa so bili štirje. Bratuškova je med prioritetnimi projekti izpostavila tretjo razvojno os, predor Karavanke, drugi tir med Divačo in Koprom ter dopolnitev energetskega koncepta.

Pred Bratuškovo je odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor kot ustrezno ocenil tudi predstavitev kandidata Jureta Lebna za ministra za okolje in prostor ocenil. Tak sklep je podprlo 11 članov odbora, proti pa sta bila dva.

Predstavitev kandidata za ministra za kulturo Dejana Prešička pred odborom DZ za kulturo. FOTO: Leon Vidic, Delo
Predstavitev kandidata za ministra za kulturo Dejana Prešička pred odborom DZ za kulturo. FOTO: Leon Vidic, Delo


Potrditev s strani matičnega odbora DZ je prejel tudi kandidat za ministra za kulturo Dejan Prešiček. Odbor za kulturo je njegovo predstavitev ocenil kot ustrezno z 12 glasovi za in enem proti. Prešička je kot kandidata za ministra za kulturo predlagala stranka SD, prihaja iz glasbenega okolja, a ima tudi več izkušenj z organizacijo in vodenjem.

Komisija za Slovence v zamejstvu in po svetu pa je podprla kandidaturo Petra Jožefa Česnika za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu. Česnikovo predstavitev je kot ustrezno podprlo šest članov komisije, dva sta bila proti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije