KDO GOVORI RESNICO?

Minister županu zagrozil s tožbo

Župan Moravč je podvomil o pravilnosti meritev in vzorčenja.
Fotografija: Minister za okolje in prostor Jure Leben. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Minister za okolje in prostor Jure Leben. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA, MORAVČE – Z ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da bodo preveril navedbe Občine Moravče in v primeru krive prijave proti občini sprožili odškodninsko tožbo. Minister za okolje in prostor Jure Leben je 27. decembra lani prejel pisno prijavo o domnevnih kršitvah na območju nekdanjega odkopa Drtija v lasti družbe Termit. Pisno prijavo je ministru posredoval župan Občine Moravče Milan Balažic. Minister je prijavo še isti dan posredoval inšpektoratu za okolje in prostor ter naročil inšpekcijski pregled. Inšpekcijski pregled bo v skladu s prioritetami opravljen predvidoma v dveh tednih.

Leben je danes zaradi neprimernih medsebojnih obtoževanj različnih institucij v javnosti naročil nova strokovna in neodvisna merjenja na podlagi vrtin, iz katerih bodo odvzeti vzorci tal. Ob tem je povedal, da »želi z neodvisno analizo tal predvsem pomiriti občanke in občane Moravč, ki upravičeno več ne vedo, komu lahko zaupajo«. Minister ob tem opozarja, da »gre za davkoplačevalski denar, ki bo tem novim analizam namenjen in da bo v primeru krive prijave proti Občini Moravče sprožil odškodninsko tožbo«.

Župan dvomi o pravilnosti meritev

V podjetju Termit ostro zavračajo očitke Občine Moravče, da na tamkajšnji deponiji odlagajo nevarne odpadke. Kot so zapisali, sprejemajo zgolj inertne in nenevarne odpadke, za katere imajo ustrezna okoljevarstvena dovoljenja agencije za okolje. Na izjave Balažica glede meritev in vzorčenja na območju nekdanjega odkopa Drtija, ki jih je opravil Geološki zavod Slovenije, češ da je bilo vzorčenje nestrokovno in da ni bilo neodvisno, saj naj bi na mesta, kjer je zavod jemal vzorce, vplivala družba Termit, se je odzval direktor zavoda Miloš Bavec. Dejal je, da so izjave neresnične in da pomenijo hud napad na zavod in geološko stroko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije