Minister razkril, koliko ventilatorjev je bilo in koliko jih je zdaj

Ugotovili so, da je bila številka, s katero naj bi razpolagali na ministrstvu, napačna.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je v državnem zboru postregel s podatkom, ki je mnoge presenetil. Janševa vlada je do zdaj zatrjevala, da je bilo 13. marca ob primopredaji, v Sloveniji le 168 ventilatorjev, a se je po ministrovih besedah ta številka izkazala za napačno. Zdaj je razkril, da je bilo pravzaprav takrat v Sloveniji 281 ventilatorjev, konec aprila pa je bilo na voljo 423 ventilatorjev.

Povedal je, da 13. marca na ministrstvu ni bilo podatka, koliko ventilatorjev je na razpolago, zato so začeli zbirati informacije prek direktorjev bolnišnic. Povedal je še, da je bila številka 168 pravzaprav ocena, koliko bi jih še potrebovali. »Kasneje je bilo rečeno, da je bila to ocena, koliko bi jih še dodatno potrebovali. Kakor koli, številka ni bila prava.« Dejal je, da so bile številke, ki so jih prejemali od bolnišnic, zelo različne. Dodal je še, da je bilo sredi oziroma konec marca 281 ventilatorjev, klinični center pa jih je sam kupil še šest, torej jih je bilo skupaj 287.

Na ministrstvu za zdravje so po poročanju 24ur v izjavi za javnost zapisali: »Ko so v mandatu prejšnje vlade pozvali bolnišnice, naj sporočijo, koliko ventilatorjev bi lahko namenili za zdravljenje bolnikov s covid-19, je bila kumulativna številka vseh uporabnih ventilatorjev 168.«

​Dodali so še, da so ob tem bolnišnice izpostavile, da bi lahko bil del teh načrtovanih ventilatorjev zaseden tudi s pacienti zaradi drugih obolenj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije