Žena prvookuženega zaposlena na OŠ, potrjen drugi primer okužbe v Sloveniji (VIDEO)

Žena prvookuženega dela v eni od ljubljanskih osnovnih šol, a ministrstvo trdi, da ni okužena.
Fotografija: Minister za zdravje Aleš Šabeder. FOTO: Gov.si
Odpri galerijo
Minister za zdravje Aleš Šabeder. FOTO: Gov.si

Potem ko so včeraj v Sloveniji odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so danes z dodatnimi pojasnili pred javnostjo stopili minister za zdravje Aleš Šabeder, državna sekretarka Simona Repar Bornšek, Maja Sočan z NIJZ ter predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc

Šabeder je potrdil, da je bil okuženi po vrnitivi iz Maroka v stiku z veliko ljudmi. Ena izmed teh oseb ima potrjeno okužbo in je drugi potrjeni vir okužbe v Sloveniji.


Poziv NIJZ: Tisti, ki ste bili na letu ATR938 in imate znake okužbe, pokličite zdravnika


Prvookuženi je priletel na letališče Marco Polo v Benetkah 29. februarja ob 16.25 z letom AT938. Vse slovenske državljane, ki so bili na tem letu, so pozvali, da opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru vročine, kašlja ali težav z dihanjem, po telefonu pokličejo svojega zdravnika. 


 
V Ljubljano je prišel s prevoznikom GoOpti. Vsi, ki so bili z njim v vozilu, so opravili pogovore z zdravstvenimi oblastmi. 29. februarja ob 20. uri je moški zaradi poškodbe obiskal urgenco, kjer so ga obravnavali in napotili v domačo oskrbo. Urgenco je zapustil okoli 21.45. Slabo počutje je pripisal poškodbi. Vsi, ki so bili 29. februarja med 20. in 21.30. na urgenci, naj pokličejo na 031 619 118. Drugi okuženi je bil v tesnem stiku s prvookuženim, a ni bil njegov družinski član.

Po besedah državne sekretarke so nekaj brisov doslej vzeli od ljudi, ki so bili v posrednem stiku z okuženim, koliko, pa niso razkrili.


Soproga prvookuženega zaposlena na eni od ljubljanskih osnovnih šol


Soproga prvookužeega je zaposlena v eni od osnovnih šol, a nima kliničnih znakov okužbe. Je v samoizolaciji, z ministrstva pa so sporočili, da sama ni okužena. Prvookuženi od prihoda v Slovenijo ni hodil v službo domnevno zaradi poškodbe. Od včeraj se nahaja na infekcijski kliniki, njegovo zdravstveno stanje pa je stabilno. 
 

V Slovenijo iz Maroka preko Italije

 
Okuženi pacient je prispel v Slovenijo preko Italije iz Maroka. Testiranje je opravil ljubljanski inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, kamor so ga iz ZD Vič z vidnimi znaki obolelosti prepeljali z reševalnim vozilom. Zdaj leži v izolirni sobi na infekcijski kliniki v Ljubljani.

Šabeder je potrdil, da so vsem bližnjim okuženega odvzeli bris. »Razvrstili smo jih v različne skupine glede na tveganost okužbe. Pacienta smo tudi podrobno zaslišali, kje se je gibal in s kom je bil v stiku.« 

 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije